Dažas krievijas valūtas kontroles īpatnības

28.07.2003 Andrejs Zviedris, jurists

Daudzi, kuri draudzīgā vai ne tik draudzīgā vizītē apmeklējuši kaimiņos esošo Krieviju, ir saskārušies ar skaidras naudas vešanas problēmām (ievešanu, izvešanu) pāri Krievijas robežai. Ja Krievijas pilsoņiem daudz maz kaut kas ir skaidrs (KF valsts robežpunktos, lidostās, stacijās – parasti redzamā vietā ir izvietota informācija), tad ārvalstniekiem joprojām daudz kas paliek nesaprotams. Jautājums – cik skaidras naudas un kādā valūtā var vest turp un atpakaļ, ir aktuāls arī mūsu valsts iedzīvotājiem.

Galvenais, ar ko būtu jāsāk, mēģinot tikt skaidrībā ar šo jautājumu – oficiālie avoti, tas ir likumi. Uz pašreizējo brīdi no visa plašā Krievijas Federācijas normatīvo aktu klāsta šajā jomā mūs interesē Krievijas Federācijas likums “Par valūtas regulēšanu un valūtas kontroli” (1992.09.10.) ar sekojošiem grozījumiem un papildinājumiem no 27.02.2003. Pēdējie grozījumi arī satur daudzus būtiskus nosacījumus, sakarā ar kuriem no šī gada tika būtiska vienkāršota naudas pārvešanas procedūra.

Un tā, iebraukšana. Ja Jūs uz Krieviju vedat skaidru naudu brīvi konvertējamā valūtā, tad pastāvošais likums nekādā veidā neierobežo ievešanas tiesības: “Nerezidenti, t.i. fiziskas personas, kurām ir patstāvīga dzīves vieta ārpus Krievijas Federācijas, ir tiesības bez ierobežojuma pārvest, ievest un pārsūtīt Krievijas Federācijā valūtas vērtības, ievērojot muitas noteikumus”. Viss liekas vienkārši un skaidri, bet Krievijas likumdošana nebūtu Krievijas likumdošana, ja nebūtu kāda “viltība”, kura tika apzīmēta kā “ievērojot muitas noteikumus”. Ar šo, vispirms, tiek saprasta muitas deklarācijas iesniegšana. Ja Jums kabatā ir godīgi nopelnīta nauda vairāk kā 10 000 ASV dolāru apmērā (vai arī ekvivalenta cita valūta) un Jūs droši dodaties pa lidostas zaļo koridoru, vai arī Jūs “dusmīgam” Krievijas muitniekam paziņojat, ka Jums nav ko deklarēt, tad Jūs, protams (ja viens Jums nav stipri paveicies), pieķers nozieguma vietā, un Jūs, kā minimums, gaida administratīvais sods no nedeklarētās pārvestās valūtas summas puses līdz pat dubultam tās apmēram (KF Administratīvo pārkāpumu kodeksa 16.2.pants) ar vai bez tās konfiskācijas. Sliktākajā gadījumā – var ierosināt krimināllietu pēc KR Kriminālkodeksa 188.panta 1.daļas “Kontrabanda”, t.i. preču vai citu priekšmetu lielā apjomā pārvešana caur muitas robežu bez deklarēšanas – tiek sodīta ar brīvības atņemšanu līdz 5 gadiem. Skaidrā naudā bez speciālas deklarēšanas drīkst ievest summu, kas ekvivalenta 10 000 ASV dolāriem un mazāk.

Izvešana. Fiziskās personas – nerezidenti, no Krievijas var vienlaicīgi izvest skaidru ārvalsts valūtu par summu, kas nepārsniedz 10 000 ASV dolāru ekvivalentu. Šajā gadījumā muitas iestādēm nav jāiesniedz dokumenti (izziņas no bankām vai maiņās punktiem), kas apstiprina tās iegūšanas likumību Krievijas teritorijā. Ja vienlaicīgi tiek izvesta skaidra ārvalsts valūta par summu, kas nepārsniedz 3000 ASV dolārus, nav jāiesniedz rakstiska muitas deklarācija. Ja summa tomēr pārsniedz minētos 3000 ASV dolārus, bet nav lielāka par 10 000 ASV dolāriem, Jums jāaizpilda muitas deklarācija, kurā vienkārši jānorāda, cik un ko Jūs vedat. Papildus izziņas no bankas vai atļaujas uz izvešanu nav nepieciešamas. Bez tam nerezidentiem ir tiesības izvest jau iepriekš ievesto naudu – tādā apmērā, kāds norādīts iebraukšanas muitas deklarācijā. Tādas deklarācijas termiņš netiek ierobežots laikā. Tas nozīmē, ka, ja Jūs pusgadu atpakaļ, iebraucot Krievijā, deklarējāt 20 000 ASV dolārus, bet pēc tam vēlaties izvest pēc iespējas vairāk skaidru naudu (neatkarīgi no tā, vai Jūs izvedāt šo naudu vai nē), tad izbraucot no Krievijas Jums jāaizpilda deklarācija par 30 000 ASV dolāriem un jāpievieno sešus mēnešus vecā ievešanas deklarācija. Ja netiks ievērota deklarēšanas kārtība, izvedot valūtu, sekas būs tādas pašas kā ievešanas rezultātā – administratīvā vai kriminālā atbildība to pašu sodu apmērā.

Jāņem vērā arī, ka ar summu, kas ekvivalenta 10 000 ASV dolāriem, tiek saprasta jebkura valūta, izņemot Krievijas rubli. Lai ievestu (izvestu) Krievijas valūtu, ir noteikta īpaša kārtība. Vienlaicīgi ievest (izvest) un nedeklarēt drīkst summu 50 000 rubļu apmērā (500 minimālās darba algas). Ja summa ir lielāka par 50 000 rubļiem, jāsaņem speciāla atļauja.

Parasti nekādas lielas grūtības aizpildīt deklarāciju nerodas. Deklarācija jāaizpilda krievu vai angļu valodā. Deklarāciju var aizpildīt divos eksemplāros, vienu eksemplāru Krievijas muitas inspektors atdos Jums atpakaļ ar atzīmi par pārbaudīšanu. Krievijas muitas inspektora pienākums ir apvilkt Jūsu deklarēto summu un uzlikt savu personīgo numura zīmogu. Jāatceras, ka muitas deklarāciju nedrīkst nozaudēt, tā netiks atjaunota un dublikātu neizsniegs.

Ir arī daudzi citi jautājumi, kuriem nepieciešamas speciālas Krievijas likumdošanas normu zināšanas, t.sk. arī par Krievijas robežas šķērsošanu – akcīzes preču pārvietošanu vai dzīvnieku vešana, KF muitas iestāžu lēmumu un darbību pārsūdzēšana tiesas iestādēs, un uz kuriem mūsu speciālistiem vienmēr atradīsies atbilde.

Aktuāli