Fiktīvo laulību tiesiskās sekas

22.12.2011 Dmitrijs Šustovs, jurists; Andrejs Svikšs, jurists

2011.gada 20.decembrī juridiskā biroja Inlat Plus pārstāvji piedalījušies fiktīvo laulību problēmām veltītā sanāksmē, kuru rīkoja Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija. Apspriešanas gaitā tika skarti jautājumi par fiktīvo laulību īpašībām, to novēršanas pasākumiem, iespēju pastiprināt atbildību par ievilināšanu fiktīvajā laulībā, kā arī tika piedāvāti visu ar šo saistīto problēmu atrisināšanas ceļi.

Krimināllikumā nav tieša panta, kas ļauj saukt pie kriminālās atbildības par fiktīvo laulības slēgšanu, taču stāšanai fiktīvajā laulībā varētu būt krimināltiesiska rakstura pazīmes, proti – cilvēku tirdzniecība, atbildība par kuru paredzēta Krimināllikuma 154.1 pantā ar brīvības atņemšanu uz laiku no 3 līdz 15 gadiem, piespiešana nodarboties ar prostitūciju, atbildība par kuru ir paredzēta Krimināllikuma 164 pantā ar brīvības atņemšanu uz laiku no 3 līdz 12 gadiem. Turklāt gadījumos var rasties dokumentu viltošana, nepatiesu ziņu sniegšana valsts iestādēm, krāpšana pret cietušo, miesas bojājumu noradīšana.

Pat labprātīgi stājoties fiktīvā laulībā, cilvēki nevienmēr var iedomāties, ar kādām problēmām viņi var sastapties nākotnē – tās ir morālā un fiziskā vardarbība, seksuālā izmantošana, laulības tiesisko attiecību izbeigšanas jautājumi un t.t.

Juridiskais birojs Inlat Plus arī uzskata, ka fiktīvās laulības, t.i., laulības, kas noslēgtas bez nolūka nodibināt ģimeni, tiek atzīstamas par spēkā neesošām Latvijas Republikas Civillikuma un Civilprocesa likuma noteiktā kārtībā. Saskaņā ar Civillikuma 60.panta otro daļu, par neesošu atzīstama laulība, kas noslēgta fiktīvi, t.i., bez nolūka izveidot ģimeni. Atbilstoši Civilprocesa likuma 237.pantam, prasību par laulības neesamību var celt ieinteresētās personas un prokurors. Ieinteresētas personas šā panta izpratnē ir laulāto radinieki un tuvinieki.

Juridiskais birojs Inlat Plus uzskata par nepieņemamu laulību noslēgšanu, kuras mērķis nav ģimenes dibināšana un ir gatavs sniegt juridisku palīdzību Latvijas teritorijā un ārzemēs personām, kuras kāda iemesla dēļ ir cietušās no fiktīvās laulības. Mēs esam gatavi sniegt palīdzību sūdzību sastādīšanā un iesniegumu iesniegšanā tiesībsargājošās iestādes par kriminālprocesu uzsākšanu, prasības pieteikumu sastādīšanā, pierādījumu vākšanā un fiksēšanā,  interešu pārstāvībā tiesā, lēmumu pārsūdzēšanā.

Aktuāli