Es iegādājos nekustamo īpašumu Eiropā! Ko darīt tālāk?

17.06.2013

Juridiskajam birojam INLAT PLUS ir ilggadējā pieredze termiņuzturēšanas atļauju noformēšanā uz dažādiem pamatiem. Pēdējo trīs gadu garumā vispopulārākais investīcijas ieguldījumu veids uzturēšanas atļaujas Latvijā saņemšanai ir nekustamā īpašuma iegāde. Pēc LR Pilsonības un Migrācijas Lietu Pārvaldes ziņām termiņuzturēšanas atļauju Latvijā pērn pieprasīja 2435 ārzemnieki. 2012.gadā ārzemnieki ieguldīja nekustamā īpašuma iegādē vairāk nekā 200 miljonus eiro.

Kopā ar mūsu partneriem un klientiem, kuru starpā ir gan apbūvētāji, gan nekustamā īpašuma tirdzniecības aģenti, mēs piedāvājam klientiem objektus jebkurai gaumei un maka biezumam. INLAT PLUS speciālisti nodrošinās pilnu darījuma pavadīšanu un noformēs termiņuzturēšanas atļauju Latvijā. Šķiet, ka tas arī būtu viss, bet mūsu klienti regulāri griežas pie mums ar lūgumu palīdzēt atrisināt jautājumus saistībā ar iegādātā nekustamā īpašuma pārvaldīšanu. 

Iegādājoties nekustamo īpašumu Latvijā, nerezidents sastopas ar virkni jautājumu un problēmu. Ko darīt tālāk? Kā noslēgt līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem? Kā apmaksāt nodokļus, komunālos pakalpojumus, elektrību, gāzi un atrisināt citus ikdienas jautājumus? Kopā ar INLAT PLUS tikt galā ar visām šīm un citām problēmām būs krietni vieglāk. 

Pēdējo gadu laikā mums ir izveidojusies pozitīva prakse šādu pakalpojumu sniegšanā. Paskatīsimies, kādi jautājumi jāatrisina pircējam pēc nekustamā īpašuma iegādes un pieņemšanas valdījumā:

  1. jāiepazīstas ar apsaimniekotāju un jānoslēdz apsaimniekošanas līgums;
  2. jānoslēdz līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem: par elektroenerģiju, gāzi, televīziju un Internetu;
  3. jāparūpējas par īpašuma apdrošināšanu un apsardzi;
  4. jāorganizē mājokļa remonts, jāatrod piemērots dizaineris;
  5. jāveic mājokļa tīrīšana, iznomāšana un jārisina virkne citu sadzīvisko jautājumu.

Jaunajam īpašniekam ļoti grūti nokārtot visas šīs ar īpašuma pārvaldi saistītās lietas, it īpaši, ja viņš pastāvīgi nedzīvo Latvijā. 

Šādos gadījumos kompānija INLAT PLUS ir gatava uzņemties visu problēmu atrisināšanu, un proti:

  • organizēt rēķinu par komunālajiem pakalpojumiem saņemšanu un apmaksu;
  • nodibināt un uzturēt sakarus ar pārvaldnieku, lemt ar viņu tekošos jautājumus par dzīvokli;
  • pārstāvēt īpašnieka intereses nama kopīpašnieku sapulcēs, piedalīties lēmumu pieņemšanā par namu un koplietošanas vietām;
  • sniegt palīdzību strīdu risināšanā starp īpašniekiem, kaimiņiem un pārvaldnieku.

Gadās, ka namu pārvaldnieka izrakstītie rēķini neatbilst faktiskajiem mājokļa skaitītāju rādītājiem vai tika pārkāpta aprēķina kārtība. Ir gadījumi, kad kaimiņa darbības vai bezdarbības rezultātā īpašums tika applūdināts. Un atkal rodas jautājums par pieejamību un iespēju spert vajadzīgos soļus savu tiesību aizstāvēšanai. 

Mūsu praksē bija gadījums, kad kaimiņi applūdināja ASV pilsoņa dzīvokli jaunbūvē. Pats īpašnieks tajā laikā neatradās Latvijā, tāpēc apsaimniekotājs nekavējoties sazinās ar mums. Pateicoties tam, ka INLAT PLUS darbiniekam bija pārstāvēšanas tiesības un atslēgas no dzīvokļa, izdevās ļoti ātri piefiksēt problēmu un griezties apdrošināšanas kompānijā ar iesniegumu par zaudējumu atlīdzināšanu. Pēc dažām dienām īpašnieks saņēma apdrošināšanas atlīdzību, kas palīdzēja atjaunot dzīvokļa sākotnējo izskatu. 

Gadījumā, kad jaunais īpašnieks vēlas uztaisīt mājoklī kosmētisko remontu vai veikt izmaiņas interjera dizainā, mūsu kompānija varēs palīdzēt izvēlēties pakalpojumu sniedzēju, ņemot vērā klienta individuālo gaumi un finansiālās iespējas. 

Tas nav noslēpums, ka remonta laikā var rasties dažādas problēmas: piemēram, pretenzijas par darba kvalitāti, izpildes termiņiem vai pat zādzība, un šeit atkal rodas vajadzība pēc speciālistiem, kas spētu pilnā mērā aizsargāt īpašnieka tiesības.             

Mūsu praksē bija situācija, kad jaunā īpašnieka un viņa ģimenes dzīvesvietas deklarēšanas brīdī izrādījās, ka nekustamā īpašuma pārdevējs nebija izpildījis savas līgumsaistības un neizrakstīja savu ģimeni no dzīvokļa. Ja INLAT PLUS speciālistam neizdotos nokārtot problēmu pārrunu ceļā, tad jaunajam īpašniekam nāktos cīnīties par iepriekšējā īpašnieka ģimenes dzīvesvietas deklarēšanas piespiedu anulēšanu administratīvajā kārtībā, kas prasītu daudz laika un pūļu.           

Atsevišķos gadījumos, kad nekustamā īpašuma īpašnieks vēlas iznomāt savu dzīvokli, mūsu kompānija palīdzēs atrast nomnieku, veiks ar viņu pārrunas, noslēgs nomas līgumu, ņemot vērā iznomātāja intereses, kontrolēs nomas līguma nosacījumu izpildi un, nepieciešamības gadījumā, risinās strīdus ar nomnieku. Iznomātājs šajā gadījumā saņem peļņu, neiedziļinoties minētajās rūpēs. Pastāv milzum daudz sadzīves jautājumu, kuros jaunizceptajam Latvijas iedzīvotājam ir nepieciešama konsultācija un palīdzība. Taču kopā sākt drošāk, it īpaši vienā komandā ar INLAT PLUS profesionāļiem!           

Detalizētāko informāciju Jūs saņemsiet juridiskajā birojā INLAT PLUS.

Aktuāli