Informācija vadītājiem un grāmatvēžiem

13.05.2014

Mūsu cienījamie klienti! Informējam Jūs par grozījumiem, kas stājas spēkā ar 2014.gada 1.jūniju.
Ar 2014.gada 1.jūniju tiek ieviestas nodokļu grāmatiņas elektroniska dokumenta formā. Grāmatiņas, kas ir izsniegtas līdz 2014.gada 1.jūnijam, vairs nebūs derīgas. Elektroniskā grāmatiņa – tas ir ieraksts Valsts Ieņēmumu Dienesta informācijas sistēmā un tā būs pieejama elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Kas jāzina darba devējam:

  1. Darba devējam, izmantojot elektronisko deklarēšanas sistēmu, tiks sniegta informācija par tiem darbiniekiem, kuri izvēlējušies ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu pie konkrētā darba devēja.
  2. Valsts Ieņēmumu Dienests elektroniskā veidā informē darba devējus par darbiniekiem piemērojamo ienākuma nodokļa atvieglojumu izmaiņām. Šī informācija tiks nosūtīta uz elektroniskā pasta adresi, kas norādīta ailē „sarakste ar VID”.
  3. Darba devējam, kuram tika iesniegta nodokļu grāmatiņa, jāatgriež tā darbiniekam, vai arī jānodrošina tās uzglabāšana 75 gadu laikā atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Kas jāzina darbiniekam:

  1. Sākot ar 2014.gada 1.jūniju darbiniekam, kam nebija nodokļu grāmatiņas papīra formā, jāiesniedz Valsts Ieņēmuma Dienestā iesniegums par nodokļu grāmatiņas piešķiršanu. VID informācijas sistēmā tiks izveidota sadaļa „Grāmatiņa”. Personām, kuram līdz 2014.gada 31.maijam bija izsniegta grāmatiņa papīra formā, visi dati tiks ievadīti automātiski.
  2. Lai konkrētais darba devējs varētu piemērot ienākuma nodokļa atvieglojumus darba algai, darbiniekam elektroniskajā Grāmatiņā jāizdara atzīme ar atbilstošo norādījumu.
  3. Ja darbiniekam no 01.01.2014. līdz 31.05.2014. nav mainījusies darba vieta, kur tika iesniegta nodokļu grāmatiņa, tad viņam nekādas atzīmes elektroniskajā grāmatiņā nav jāveic, tas tiks izdarīts automātiski.
  4. Gadījumā, ja darbinieks saņem algu vairākās vietās un Valsts Ieņēmumu Dienestam nebūs iespējams aktualizēt informāciju, tad fiziskajai personai, izmantojot deklarēšanas elektronisko sistēmu, jāizdara atbilstoša atzīme.
  5. Par visām piemērojamo atvieglojumu izmaiņām darbiniekam savlaicīgi jāpaziņo Valsts Ieņēmumu Dienestam.
  6. Darbiniekam ir pienākums glabāt nodokļu grāmatiņu (papīra formā) līdz 2019.gada 31.maijam.

Vienmēr esam gatavi Jums palīdzēt!Juridiskais birojs „INLAT PLUS”

Aktuāli