Pārtikas drošības sistēmas izstrāde un uzturēšana atbilstoši Eiropas Savienības prasībām (HACCP)

15.08.2014

Jebkuras pārtikas nozarē strādājošās kompānijas mērķis un panākumu atslēga, lai tā būtu ražošana, restorāns vai veikals, ir patērētājam piedāvātās pārtikas drošība. Tāpēc ir tik svarīgi izstrādāt un ieviest tādu pārvaldīšanas sistēmu, kura nodrošinās pārtikas produktu drošību visos posmos no ražošanas līdz glabāšanai un realizācijai.

Runa iet par procedūrām, kuras balstās uz HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) principu pamata, kas nozīmē risku analīzi un kritiskus kontrolpunktus. Šī sistēma nodrošina visa ražošanas, glabāšanas un realizācijas procesa, kur varētu rasties bīstamas situācijas, kontroli. Turklāt, īpaša uzmanība tiek vērsta kontroles kritiskajiem punktiem, kur visa veida riski, kas ir saistīti ar pārtikas produktu lietošanu, var tikt novērsti, likvidēti vai pazemināti līdz pieejamajam līmenim.

Risku identifikācija notiek visos pārtikas ķēdes posmos. Vienkārši runājot, preču pieņemšana ietver sevī iepakojuma kontroli, pavaddokumentu un dažādu (atbilstības, kvalitātes, citu) sertifikātu pārbaudi. Tas viss tiek dokumentēts žurnālā. Gadījumā, ja iepakojums ir bojāts, novērtē bīstamību, vai nav iekļuvis iekšā piesārņojums, pēc nepieciešamības produktus šķiro un atgriež bojāto produktu piegādātājam, neaizmirstot sastādīt atbilstošo protokolu. Nākošais posms – tā ir glabāšana, ko var īstenot gan nepielietojot saldēšanas kameras (šajā gadījumā ir svarīgi ievērot mitruma, temperatūras līmeni, higiēnu), gan ar saldēšanas kameru palīdzību (regulāri jāmēra temperatūra saldētavās un jāfiksē dati žurnālā, temperatūras režīma korekcija, tīrības ievērošana). Ja mēs runājam par kompāniju, kas darbojas sabiedriskās ēdināšanas nozarē, tad vēl jāpievieno pārtikas produktu pagatavošanas (ar vai bez temperatūras režīma) un ēdienu pasniegšanas posmi. Īpaši riski eksistē atrās apkalpošanas restorānos, jo gatavi ēdieni uzreiz nenonāk uz gala patērētāja šķīvjiem, bet kādu laiku stāv pie noteiktas temperatūras, kur ir bīstamo mikroorganismu vairošanās risks.

Vēl viens svarīgs moments – tas ir pārtikas derīguma termiņa ievērošana un kontrolēšana. Uz katra produkta jānorāda realizācijas termiņš. Ja sabiedriskās ēdināšanas darbinieks ir atvēris sulas paku, tad pirms atgriezt to ledusskapī, jāuzlīmē uz pakas informācija par tās atvēršanas datumu un datumu, līdz kuram tā jāizlieto.

Kas attiecās uz higiēnisko prasību režīma ievērošanu (tai skaitā deratizāciju, dezinsekciju, atkritumu izvešanu, darba tērpu mazgāšanu, tīrīšanu), te arī ir nepieciešams veikt pasākumu virkni. Jāizstrādā mazgāšanas līdzekļu lietošanas instrukcijas un zonās dalīto telpu (virtuve, tualete un t.t.) tīrīšanas instrukcijas, jānoslēdz līgumi ar atbilstošām kompānijām, kas cīnās ar grauzējiem un skudrām, u.t.t.

Jāņem vērā, ka HACCP sistēmas izstrāde un ieviešana skar visu kompānijas personālu. Ir nepieciešams iecelt darbinieku, kurš atbildēs par šo procedūru ieviešanu, ievērošanu un uzturēšanu. Šis process neaprobežojas ar dokumentācijas noformēšanu un kārtības imitācijas izveidošanu. Ar risku noteikšanu nepietiek, ir jāizstrādā darbību instrukcija, kas būs saprotama jebkuram darbiniekam. Dokumentus, kuros šīs procedūras ir aprakstītas, ir nepieciešams regulāri analizēt un aktualizēt. Šie dokumenti jāglabā pieejamā vietā un pārtikas un veterinārā dienesta kontroles gadījumā tie nekavējoties jāuzrāda pārbaudei. Dokumentu neesamības vai nepienācīgās noformēšanas gadījumā vadītājs var tikt saukts pie administratīvās atbildības.

Juridiskais birojs INLAT PLUS pievērš klientu uzmanību tam, ka mums ir sertificēts speciālists šajā jomā un mēs esam gatavi sniegt juridisko pakalpojumu kompleksu un palīdzību uz HACCP principiem balstīto dokumentu un procedūru izstrādāšanā. Saskaņā ar 2004.gada 29.aprīļa Eiropas parlamenta un Eiropas padomes direktīvu Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu šīs procedūras ir nepieciešams izstrādāt un ieviest visiem pārtikas nozarē strādājošiem tirgus dalībniekiem.

Aktuāli