Kādi dokumenti ir jānoformē, lai izbrauktu uz ārzemēm kopā ar bērnu?

09.06.2015 Irina Štromberga, Juriste

Ir sākusies vasara – ceļojumu laiks, un vairāki vecāki cenšas iepriecināt savus bērnus ar braucienu uz ārzemēm. Attiecīgi, vairākumam vecāku rodas jautājums, kādi dokumenti ir nepieciešami bērnam dodoties ceļojumā. 

Protams, visiem zināms, ka ir nepieciešama pase, bet vecākiem tomēr paliek jautājumi – vai ir nepieciešama pilnvara un kāda tieši?

Kas ir pilnvara šajā kontekstā? Tas ir dokuments, ar kuru viens no bērna vecākiem (tēvs vai māte) vai bērna likumiskais aizbildnis pilnvaro citu personu (nav svarīgi, vai tas būtu radinieks vai trešā persona) izbraukt kopā ar bērnu ārpus Latvijas robežas. 

Pirmkārt, runāsim pār bērniem – Latvijas pilsoņiem. Tas ir Latvijas pilsonis, nepilsonis, kā arī bērns, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā. 

Visizplātītāko kļūdu pielaiž vairāki vecāki, plānojot ceļojumu uz Eiropas Savienības un Šengenas līguma zonas valstīm. Neraugoties uz to, ka robežkontrole starp šādām valstīm ir atvieglota, tas tomēr nenozīmē, ka pilnvara nav nepieciešama. Pārsvarā ir gan. Protams, ja Jūs plānojat ceļot ar automašīnu pa Šengenas zonu, iespējamība, ka nāksies uzrādīt šādu pilnvaru ir ļoti niecīga (tikai gadījumos, kad robežsargiem rodas kādas aizdomas), un pavisam cita lieta, ja Jūs plānojat ceļot ar lidmašīnu! Pases kontrolē Jūs noteikti palūgs uzrādīt pilnvaru. Sīkāk par šī dokumenta noformēšanu mēs pastāstīsim zemāk. Pirmām kārtām izskatīsim, kuros gadījumos šādai pilnvaru ir jābūt.

 Ir daži bērnu ceļošanas varianti:

  1. bērns ceļo ar vienu no vecākiem. Šajā gadījumā pilnvara nav nepieciešama, izņemot gadījumu, kad vecāks, ar kuru ceļo bērns, nav Latvijas pilsonis, nepilsonis, Eiropas Savienības dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis. Tad no otrā vecāka tomēr būs nepieciešama pilnvara.Šajā situācijā, šķērsojot robežu, jāuzrāda šādi dokumenti:
    – tā vecāka pase ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu, kurš pavada bērnu. Ja radniecība pasē nav norādīta, tad:
    –  bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija.
  2. bērns ceļo kopā ar pavadoni, kas nav bērna tēvs vai māte, vai likumiskais aizbildnis. Šajā gadījumā ir nepieciešama pilnvara, kuru viens no bērna vecākiem izsniedz šim pavadonim, bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecinātā kopija.
  3. bērns ceļo kopā ar aizbildni. Šajā gadījumā pilnvara nav nepieciešama, bet būs nepieciešams uzrādīt bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības noteikšanu vai tā notariāli apliecināto kopiju.
  4. Bērns ceļo patstāvīgi. Šajā gadījumā ir nepieciešams notariālā kārta noformēt viena vecāka piekrišanu šī bērna patstāvīgajam izbraukumam ārpus Latvijas robežām. Papildus būs nepieciešams uzrādīt dzimšanas apliecību vai bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības noteikšanu vai šo dokumentu notariāli apliecinātās kopijas. 

Latvijas likumdošana nosaka, ka patstāvīgi bērns var ceļot, ja ir sasniedzis obligātās izglītības vecumu. Obligātā izglītība Latvijā sākas ar pirmsskolas posmu, tātad no 5 gadu vecuma. 

Tagad sīkāk izskatīsim pilnvaras noformēšanas kārtību. Protams, pilnvara jānoformē pie notāra notariālā akta veidā. Turklāt jāsaprot, ka notariālie akti tiek sastādāmi tikai valsts valodā. Tāpēc pilnvara ir jātulko vismaz angļu valodā. Vēlams arī tās valsts valodā, uz kuru dodas bērns. Šis nosacījums ir atkarīgs no valsts, kas ir ceļojuma galamērķis. Piemēram, ja bērns dodas uz ES valsti, Turciju, Ēģipti un tml., tad pietiks ar angļu valodu, bet Krievijā papildus tulkojums krievu valodā nebūs par lieku. 

Kad pilnvara ir iztulkota, ir jātiek skaidrībā, vai ir nepieciešams apostils.

Apostils nav vajadzīgs pilnvaras izmantošanai šādās ES valstīs: Beļģija, Dānija, Francija, Igaunija, Īrija un Itālija.

Apostils ir nepieciešams dokumenta izmantošanas tajā valstī, kura nav 05.10.1961. Hāgas konvencijas par publisko dokumentu legalizācijas prasību atcelšanu dalībvalsts (šo konvenciju parakstījušo valstu saraksts ir atrodams Latvijas Ārlietu Ministrijas mājas lapā sadalē „Konsulārā informācija”).

Dokumentu apliecina ar Apostilu Latvijas Ārlietu Ministrijas Konsulārajā Departamentā 2 darba dienu laikā.
Dokumenta izmantošanai valstīs, kuras neietilpst nevienā no augstāk minētajām kategorijām, būs nepieciešams nokārtot legalizācijas procedūru. Šī procedūra prasīs vairāk laika. Pirmkārt, jūs apliecināsiet pilnvaru Latvijas Ārlietu Ministrijas Konsulārajā Departamentā, bet pēc tam – tās valsts, kur šī pilnvara tiks izmantota, vēstniecībā. Šīs procedūras izpildes laiks var novilcināties, tas ir atkarīgs no tā, vai šajā konkrētajā vēstniecībā ir legalizējamo zīmogu un parakstu paraugi, vai nav. Ja nav, tad sākas šo paraugu pieprasīšanas procedūra pa diplomātisko pastu. Tas nozīmē, ka šajā gadījumā prognozēt termiņus ir grūti, tāpēc par pilnvaras noformēšanu bērna ceļojumam, piemēram, uz Ķīnu, ir jāparūpējas jau iepriekš. 

Gadījumā, ja Jums paliek kādas šaubas par nepieciešamajiem dokumentiem bērna izbraukumam uz ārzemēm, vai Jums ir kāds īpašs gadījums, laipni lūgti griezties mūsu juridiskajā birojā. Mūsu speciālisti sniegs Jums detalizētu  konsultāciju.

Aktuāli