Vai var saņemt termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā ID karti uz 5 gadiem?

26.04.2016 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Saskaņā ar Latvijas Imigrācijas likuma 22.panta 2.daļu gadījumā, ja termiņuzturēšanās atļauja ir saņemta pamatojoties uz bezprocentu valsts vērtspapīru iegādi (Latvijas Imigrācijas likuma 23.panta 31.punkta pirmo daļu) par nominālvērtību vismaz 250 000 eiro, tad termiņuzturēšanās atļaujas reģistrācijas periods netiek noteikts. Tādējādi termiņuzturēšanās ID karte tiek izsniegta uz 5 gadiem bez ikgadējās reģistrācijas procedūras.

Dokumentu iesniegšanas kārtība uz šī pamata ir tāda pati kā pārējos gadījumos, lai saņemtu termiņuzturēšanās atļauju, izņemot valsts vērtspapīru iegādes kārtību. Šajā gadījumā PMLP darbojas kā aģents, kas noslēdza līgumu ar Valsts kasi un Latvijas Centrālo depozitāriju.

Tikai pēc pozitīva lēmuma pieņemšanas par termiņuzturēšanās atļaujas piešķiršanu, ārzemniekam piedāvās aizpildīt un parakstīt pieteikumu bezprocentu valsts vērtspapīru iegādei, kuru vērtība ir vismaz 250 000 eiro, kā arī apmaksāt pirkumu un veikt ieguldījumu valsts budžetā 25 000 eiro apmērā uz rekvizītiem, kas norādīti lēmumā.

Latvijas Centrālais depozitārijs, pamatojoties uz PMLP iesniegto informāciju par ārzemnieku, atver bezprocentu vērtspapīru uzskaites kontu uz ārzemnieka vārda un emisijas dienā uz šo kontu pārskaita apmaksātu bezprocentu vērtspapīru apjomu.

Bezprocentu vērtspapīru atmaksas perioda pēdējā darba dienā ārzemniekam ir tiesības saņemt atpakaļ šo vērtspapīru nominālvērtību.

Svarīgs moments – bankas konta atvēršana tieši Latvijā, no kura tiks īstenots bezprocentu valsts vērtspapīru maksājums.

Aktuāli