Jurista padomi

Apdrošināšanas sabiedrība nosūtīja man pretenziju par zaudējumu atlīdzināšanu, norādot, ka esmu ceļu satiksmes negadījumā vainīgās automašīnas īpašnieks, un ka šīs avārijas rezultātā tika nodarīti zaudējumi trešajām personām. Taču savu mašīnu esmu pārdevis jau pirms gada un nekādā avārijā, protams, nebiju iesaistīts. Vai apdrošinātāju prasījumi ir likumīgi?

09.07.2012 Dmitrijs Šustovs, jurists; Andrejs Svikšs, jurists

Šādas situācijas gadās diezgan bieži. Automašīnas pārdevējs noņem to no uzskaites, lai pārdotu Latvijā, pēc tam pārdod to,  bet jaunais īpašnieks kādu iemeslu dēļ nereģistrē šo mašīnu CSDD uz sava vārda. Šajā konkrētajā gadījumā mašīnas īpašnieks nav iegādājies transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisi un izraisīja avāriju. Apdrošināšanas sabiedrība izmaksāja cietušajam un pārņēma tiesības griezties ar regresa prasību. Saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma (turpmāk tekstā – Likums) 41.p. 2.d. 1.p., apdrošinātāju birojs ir tiesīgs iesniegt regresa prasību pret ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieku vai — transportlīdzekļa līzinga gadījumā — līzinga ņēmēju, ja tas nav apdrošinājis īpašnieka civiltiesisko atbildību, vai pret šā transportlīdzekļa tiesīgo lietotāju.

Ja šajā gadījumā tika noteikts autovadītājs, kurš ir izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, Jums ir tiesības lūgt apdrošināšanas sabiedrību griezties ar prasījumu tieši pie personas, kas vainīga avārijā.

Aktuāli