Uzturēšanās atļauja Latvijā latviešu pēcnācējiem

09.02.2024 Irina Štromberga, Juriste

2024.gada 1. janvārī Repatriācijas likums ir zaudējis spēku un daļai mūsu klientu radās bažas vai latviešu pēcnācējiem tagad ir iespējams iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijā.

Vispirms vēlos atzīmēt, ka Repatriācijas likuma mērķis bija veicināt latviešu pēcnācēju pārcelšanos uz senču zemi.

Šis likums atļāva iegūt:

  • tiesības uz pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā ne tikai pieteikuma iesniedzējam, bet arī bērniem, laulātajiem, vecākiem, tai skaitā laulātā vecākiem un bērniem,
  • tiesības uz bezmuitas mantu ievedums personām, kas pārvietojas,
  • tiesības saņemt atbalstu no valsts (pabalsti, naudas palīdzība, kompensācija par pārcelšanās izdevumiem).

Tajā pašā laikā iespēju iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju uz tāda paša pamata paredzēja Imigrācijas likums, taču bez iepriekš minētajām priekšrocībām. Tādējādi latviešu pēcnācējs varēja iegūt pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā gan uz Imigrācijas likuma, gan uz Repatriācijas likuma pamata.

Latvijas likumdevējs ir veicis diezgan apjomīgas izmaiņas abos šajos likumos, kas stājās spēkā 2023.gada 1.jūlijā. No Repatriācijas likuma tiek izslēgti visi paredzētie valsts atbalsta pasākumi repatriantiem. Imigrācijas likumā tika pārskatīts pats pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanas princips. Šobrīd pastāvīgo uzturēšanās atļauju var pieprasīt vai nu Latvijas pilsoņa/nepilsoņa radinieki (bērni, laulātie, vecāki), vai arī personas, kuras pirms iesnieguma iesniegšanas pastāvīgi dzīvoja Latvijā 5 gadus un ir apguvušas latviešu valodu.

Latvija joprojām izsniedz uzturēšanās atļaujas jebkuras valsts pilsoņiem, ja šie pilsoņi ir latviešu pēcnācēji, bet ne pastāvīgās, bet pagaidu uz 5 gadiem. Vienlaikus ar pieteikuma iesniedzēju termiņuzturēšanās atļauju var pieprasīt laulātie un nepilngadīgie bērni.

Pēc šiem 5 gadiem pretendents var iesniegt dokumentus atkārtotai uzturēšanās atļaujas saņemšanai vai, ja viņš pastāvīgi dzīvojis Latvijā un apguvis latviešu valodu, uz pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanu.

Juridiskais birojs Inlatplus ir gatavs sniegt saviem klientiem pilnu atbalstu uzturēšanās atļaujas iegūšanas procesā Latvijā.

Aktuāli