Jurista padomi

Es gribu nopirkt dēlam garāžu. Viņam ir ģimene. Kā izdarīt ierakstu Zemesgrāmatā, lai garāža būtu dēla personīgais īpašums, un lai šo ierakstu izdarītu vienu reizi, lai divreiz šī garāža nav jāreģistrē uz mana vārda, bet pēc tam kā dāvinājumu uz dēla vārda? Vai ir kaut kādas mehānismi, lai īstenotu šādu darījumu vienā reizē vai tas, kā vienmēr mūsu demokrātiskajā valstī, nav iespējams? Es negribu dēla sievu lūgt parakstīt jebkādus papīrus.

10.03.2010

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 91.pantu katra laulātā atsevišķa manta ir manta, ko viens laulātais ir ieguvis bez atlīdzības laulības laikā, kā arī tā manta, ar ko atvietota šāda manta.

Jūsu gadījumā var veikt naudas līdzekļu dāvinājumu. Minētā nauda būs dāvinājums, kas ir nodots Jūsu dēla rīcībā bez atlīdzības. Savukārt, par minēto naudu Jūsu dēls varēs iegādāties garāžu un uz sava vārda noformēt to zemesgrāmatā. Laulātajai šajā situācijā nebūs tiesību pretendēt uz šo īpašumu un uzskatīt to par laulības laikā iegūtu kā kopīgu mantu.

Protams, Jūs varat vispirms iegādāties uz sava vārda šo garāžu, un pēc tam uzdāvināt dēlam, noformējot dāvinājuma līgumu. Bet tie tad būs divi darījumi, kas prasīs gan papildus laiku, gan papildus izdevumus par īpašumtiesību nokārtošanu un notariāliem pakalpojumiem.

Papildus vēlamies informēt, ka strīdus gadījumā sava taisnība par to, ka nekustamais īpašums ir Jūsu dēla atsevišķā manta, būs jāpierāda tieši dēlam. Tādejādi būtu ieteicams nopietni izturēties pret īpašuma iegādi laulības laikā un pareizi sagatavot naudas dāvinājuma līgumu, garāžas pirkuma līgumu un pats svarīgākais – nostiprinājuma lūgumu par īpašumtiesību reģistrāciju zemesgrāmatā, jo tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ir jāieraksta zemes grāmatā.

Aktuāli