Jurista padomi

Gribu uzzināt, vai man pienākas Latvijas pilsonība. Esmu dzimis (1965.g.) un dzīvoju Latvijā, māte ir krieviete (nepilsone), tēvs – latvietis (pilsonis, dzimis Ukrainā). Es esmu nepilsonis. Tēvs pilsonību saņēmis saskaņā ar Pilsonibas likuma 2. pantu. Piederība pie Latvijas pilsonības, 1) latvieši un līvi…, t.i. ne naturalizācijas kārtībā. Mana tautība ir krievs (pasē nav norādīta), mācījos krievu skolā. Pirms 10 gadiem es griezos PMLP (kad tēvs saņēma pilsonību), bet man atteica, pamatojot savu atbildi ar to, ka es “neesmu ierakstīts kā latvietis”. Aizgāju mainīt tautību, bet man pateica, ka, lai to izdarītu, jānokārto valodas eksāmens uz 3 kategoriju. Lasot likumu par pilsonību, es neatradu punktu (vai kaut ko nesapratu), kurā būtu teikts, ka man “jābūt latvietim”, kaut gan “pēc tēva” es arī esmu latvietis!

23.02.2010 Santa Gāršniece, jurists

Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu un Pilsonības likumu, Latvijas Republikas pilsoņa statusu var reģistrēt personas, kuras bija Latvijas pilsoņi 1940.gada 17.jūnijā, kā arī šo personu pēcnācēji, kas reģistrējušies likumā noteiktā kārtībā Iedzīvotāju reģistrā (izņemot personas, kuras pēc 1990. gada 4. maija ieguvušas citas valsts pilsonību; 

Par cik Jūs esat pēcnācējs (tas ir – tēva vai kāda no viņa vecāku, kurš ir Latvijas Republikas pilsonis saskaņā ar Pilsonības likuma 2.pantu, lejupējais radinieks taisnā līnijā), tad arī uz Jums attiecas tiesības reģistrēt LR pilsoņa statusu. 

Iespējams, ka Jums prasīja mainīt tautību tāpēc, ka brīdī, kad Jūs vērsāties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, Jūsu tēvs vēl bija tikai dokumentu noformēšanas procesā un viņš vēl Iedzīvotāju reģistrā nebija reģistrēts kā LR pilsonis. 

Tādejādi Jums toreiz tika piedāvāta iespēja reģistrēt LR pilsoņa statusu saskaņā ar Pilsonības likuma 2.panta 11) apakšpunktu, kas nosaka, ka Latvijas pilsoņi ir latvieši, kuru patstāvīgā dzīves vieta ir Latvijā. 
Lai gan likumdošana par vārda, uzvārda un tautības ierakstu maiņu šo desmit gadu laikā vairākkārtīgi ir mainījusies, tomēr attiecībā uz latviešu valodas zināšanām joprojām ir spēkā tas, ka jāiesniedz dokuments, kas apliecina, ka Jums ir trešās pakāpes (jeb augstākās) valsts valodas zināšanas. 

Ja faktiskā situācija atbilst šeit izklāstītajai, tad mūsu skatījumā Jums ir tiesības reģistrēt LR pilsonību, vēršoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (agrāk Naturalizācijas pārvaldē) ar iesniegumu par LR pilsoņa statusa reģistrāciju

Papildus informējam, ka pamatojoties uz 22.01.2010. Ministru kabineta lēmumu Nr. 24, no 1.marta tiks likvidēta Naturalizācijas pārvalde. Pēc Likvidācijas komisijas lēmuma faktisko darbu pārvalde beidz 23.februārī. 24.-26.02. Naturalizācijas pārvaldes reģionālās nodaļas būs slēgtas.
Pēc 1.marta ar jautājumiem par pilsonības saņemšanas un zaudēšanas jautājumiem jāgriežas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Aktuāli