Jurista padomi

Vēlamies iegādāties māju un divus zemesgabalus zem tās. Māja celta pirms aptuveni 20 gadiem, bet joprojām nav nodota ekspluatācijā un nav nekādā veidā reģistrēta. Mājas īpašniekam pieder zemesgabals, uz kura atrodas māja, un blakus esošais zemesgabals, uz kura atrodas daļa no mājas. Iesakiet, lūdzu, kam būtu jāpievērš uzmanība šajā darījumā un vai varētu tikt piemēroti kādi sodi?

30.01.2024 Aleksandrs Ļenkovskis, valdes loceklis

Nepabeigtai būvei var būt dažādi statusi: (1) nekur nereģistrēta būve vai (2) būve, kas reģistrēta kā jaunbūve (starpposms pirms ēkas nodošanas ekspluatācijā). Ja iegādājaties ēku, kas nav reģistrēta nedz Zemes dienestā, nedz Zemesgrāmatā, tad šajā gadījumā jūs faktiski pērkat nevis ēku, bet gan būvmateriālus ar būvprojektu un būvatļauju (protams, ja tās derīgums derīguma termiņš vēl nav beidzies). Nepieciešams pārbaudīt gan saskaņota būvprojekta un būvatļaujas esamību, gan uzbūvētās mājas atbilstību šiem dokumentiem. Ja māja celta pirms 20 gadiem, tad noteikti būs jāpiesaista būveksperti, kuri varēs izvērtēt, cik iespējams šādu māju nodot ekspluatācijā.

Kas attiecas uz blakus esošā zemesgabala daļas iegādi, uz kura daļēji atrodas māja, var rīkoties divējādi: (1) lūgt mājas īpašniekam atdalīt daļu no blakus esošā zemesgabala un pievienot to galvenajam zemesgabalu zem mājas vai (2) vienlaikus ar galvenā zemesgabala zem mājas iegādi pirkt blakus esošā zemesgabala domājamo daļu ar atsevišķām lietošanas tiesībām attiecībā uz to zemesgabala daļu, kas atrodas zem mājas , tai skaitā ar tiesībām to nožogot, apbūvēt un vispār darīt ar to visu, ko vien gribas (ja tas nav pretrunā ar likumu), kā arī ar tiesībām to pārdot, neprasot kopīpašnieka piekrišanu, un ar tiesībām to atdalīt un pievienot savam galvenajam zemesgabalam. Otrajā gadījumā vienlaikus ar pirkuma līgumu nepieciešams noslēgt arī atsevišķu lietošanas līgumu, iepriekš pieaicinot mērnieku, lai precīzi uzmērītu un izvērtētu turpmākās atdalīšanas iespēju.

Nepabeigtās būvniecības fakta kā tāda dēļ nekādi citi naudas sodi (izņemot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā) nav piemērojami, ja vien būvniecības procesā būvatļaujas un projekta ietvaros nav pieļauti pārkāpumi vai pats būvniecības fakts ir nelikumīgs. Attiecībā uz jebkuru būvi (arī tādu, kas ir nodota ekspluatācijā), ja tiek pieļauti pārkāpumi, būvinspekcija var pieņemt lēmumu par nepieciešamību veikt rekonstrukciju (izmaiņas) vai pat nojaukt būvi (ja, piemēram, būve apdraud dzīvību un veselību). Sakarā ar to, ka māja, ko grasāties pirkt, tiek “būvēta” jau 20 gadu garumā, iesakām pirms iegādes obligāti saņemt juristu un attiecīgo būvekspertu konsultāciju par būvniecības likumību un mājas nodošanas ekspluatācijā iespējām.

Juridiskais birojs Inlatplus, kam ir ilggadēja pieredze šādu problēmu risināšanā, ir gatavs sniegt saviem klientiem juridisko palīdzību augstāk minētajos jautājumos, sniegt nepieciešamo konsultāciju un palīdzēt nokārtot visas nepieciešamās juridiskās procedūras.

Aktuāli