Jurista padomi

Kāda administratīvā atbildība var iestāties, ja saimnieciskā darbība tiek veikta bez reģistrācijas?

29.12.2020 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Administratīvo atbildību par nodokļu un nodevu nemaksāšanu nosaka Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 34. pants.

Ja fiziskā persona, kura veic saimniecisko darbību, nereģistrējoties kā nodokļu maksātājs, 30 dienu laikā pēc tam, kad saņēmusi nodokļu administrācijas paziņojumu ar atgādinājumu par reģistrēšanos saimnieciskās darbības veicēja statusā:

1) reģistrējas nodokļu maksātāju reģistrā un iesniedz nodokļu likumos paredzētās nodokļu deklarācijas par taksācijas periodu, kurā tika veikta saimnieciskā darbība, par nodokļu deklarācijās aprēķināto, bet savlaicīgi budžetā nenomaksāto nodokli no dienas, kad personai bija jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam, tiek aprēķināta nokavējuma nauda šā likuma 29.panta otrajā daļā noteiktajā apmērā;

2) reģistrējas kā nodokļu maksātājs, bet nav iesniegusi nodokļu likumos paredzētās nodokļu deklarācijas par taksācijas periodu, kurā tika veikta saimnieciskā darbība, nodokļu administrācija, veicot nodokļu revīziju (auditu), aprēķina un par labu budžetam no nodokļu maksātāja piedzen nodokli, kas aprēķināts no dienas, kad personai bija jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam, ar to saistīto nokavējuma naudu šā likuma 29.panta otrajā daļā noteiktajā apmērā un soda naudu 50 procentu apmērā no budžetā iemaksājamās nodokļa summas;

3) nereģistrējas kā nodokļu maksātājs un nav iesniegusi nodokļu likumos paredzētās nodokļu deklarācijas par taksācijas periodu, kurā tika veikta saimnieciskā darbība, nodokļu administrācija, veicot nodokļu revīziju (auditu), aprēķina un par labu budžetam no nodokļu maksātāja piedzen nodokli, kas aprēķināts no dienas, kad personai bija jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam, ar to saistīto nokavējuma naudu šā likuma 29.panta otrajā daļā noteiktajā apmērā un soda naudu 100 procentu apmērā no budžetā iemaksājamās nodokļa summas.

Saskaņā ar Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 29. panta otro daļu, par nodokļu un nodevu maksājuma samaksas termiņa nokavējumu maksātājam tiek aprēķināta nokavējuma nauda – no laikā nenomaksātā pamatparāda 0,05 procenti par katru nokavēto dienu.

Turklāt par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, nodokļu maksātāja reģistrēšanas kārtības neievērošanu, nosacījumu neievērošanu darījumu skaidrā naudā deklarēšanai, nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņu neievērošanu var piemērot šādus administratīvos sodus.

Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no divdesmit astoņām līdz četrsimt naudas soda vienībām (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 135. pants).

Par nereģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā normatīvajos aktos noteiktajos termiņos piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz četrdesmit divām naudas soda vienībām (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 136. pants).

Par skaidrā naudā veikto darījumu nedeklarēšanu, izņemot zemāk minēto nosacījumu, piemēro naudas sodu fiziskajai personai triju procentu apmērā no nedeklarētās summas. Par darījuma veikšanu skaidrā naudā, ja darījuma summa pārsniedz 1500 eiro, piemēro naudas sodu fiziskajai personai 15 procentu apmērā no darījuma summas (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 139. pants).

Par nodokļu deklarācijas iesniegšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu no trim līdz 10 dienām, izņemot gadījumu, ja Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā 12 mēnešu periodā ikmēneša vai ceturkšņa deklarācijas iesniegšana kavēta vienu reizi līdz piecām dienām, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no piecām līdz četrpadsmit naudas soda vienībām (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 141. pants).

Par nodokļu deklarācijas iesniegšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu no 11 līdz 20 dienām, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecpadsmit līdz trīsdesmit naudas soda vienībām (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 141. pants).

Par nodokļu deklarācijas iesniegšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu no 21 dienas līdz 30 dienām, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no trīsdesmit vienas līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 141. pants).

Par nodokļu deklarācijas iesniegšanu, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu vairāk par 30 dienām, vai deklarācijas neiesniegšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no piecdesmit septiņām līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām (Latvijas likuma “Par nodokļiem un nodevām” 141. pants).

Tāpat ir jāsaprot, ka ja ar vienu un to pašu darbību izdarīti vairāki administratīvie pārkāpumi, administratīvo sodu piemēro par katru pārkāpumu (Latvijas Administratīvās atbildības likuma 22. pants).

Viena naudas soda vienība ir 5 eiro (uz 29.12.20.).

Aktuāli