Fiktīva laulība – aktuāla problēma daudzām latvijas sievietēm

14.12.2011 Karina Kaca, Juriste

Pēdējo gadu laikā strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kuri Latvijas sarežģītās sociālekonomiskās situācijas ietekmē pamet mūsu valsti darba meklējumos. Paralēli arvien izplatītāka kļūst fiktīvās laulības problēma, kurā tiek iesaistītas Latvijas sievietes, kas strādā dažādās valstīs, it īpaši Īrijā. Ir skaidrs, ka viņas devās prom no Latvijas cerībā uz labāko un nodrošinātāko dzīvi. Tādām sievietēm fiktīva laulība ar ārzemnieku ir tieksme uzlabot savu materiālo stāvokli

Diemžēl, vairākumā gadījumos fiktīva laulība ar ārzemnieku ne tikai neuzlabo sievietes dzīvi, bet tieši otrādi noved pie ļoti nopietnām problēmām, pat līdz cilvēku tirdzniecībai. Par šo situāciju stāsta Neatkarīgās Rīta Avīzes žurnāliste Inga Paparde savā 2011.gada 13.decembra rakstā “Viltus precinieki izmanto Latvijas jauno sieviešu sūro dzīvi”: 

“Vienkārši dramatiski, tā situāciju ar Latvijas sieviešu iesaistīšanu viltus laulībās vērtē Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta vadītāja Līga Bergmane.Sievietes, kuras piekrīt šādām laulībām, nav sasniegušas pat 20 gadu vecumu, daudzas nāk no trūcīgām daudzbērnu ģimenēm un viltus laulībā tiek iesaistītas, izmantojot sieviešu bezpalīdzīgo situāciju. Viltus laulībās tiek iesaistītas pat meitenes ar invaliditāti. Šogad visvairāk laulības noslēgtas ar Pakistānas pilsoņiem.

Organizācijas Patvērums Drošā māja pasākuma ietvaros L. Bergmane pastāstīja, ka, pamatojoties uz laulībām ar trešo valstu pilsoņiem, pērn Latvijas pilsoņi Īrijā pieprasīja 436 uzturēšanās atļaujas, bet no šāgada janvāra līdz augustam ir pieprasītas 199 atļaujas (visvairāk ar Pakistānas pilsoņiem, izplatīta arī Bangladeša un Indija). Latvijas vēstniecības Īrijā pieredze liecina, ka nedēļā piecas līdz sešas Latvijas pilsones apmeklē vēstniecību, lai nokārtotu nepieciešamās formalitātes laulības noslēgšanai Īrijā.

Vēstniecība veikusi pētījumu par potenciālajām fiktīvo laulību dalībniecēm. Pašlaik ir apkopoti dati par 235 Latvijas pilsonēm, kuras vēlējās stāties laulībā Īrijā. “Ja lūkojamies uz to, kāds ir šo sieviešu sociālais portrets, tad situācija ir dramatiska: 56 Latvijas pilsones, kuras vēlējās stāties laulībā, bija jaunākas par 20 gadiem. 79 ir nākušas no mazturīgām un dažreiz pat sociāli nelabvēlīgām daudzbērnu ģimenēm,|” stāsta L. Bergmane. Meitenes līdz pilngadības sasniegšanai bijušas aizbildnībā vai sociālo iestāžu aprūpē, viņām bērnībā ir miris viens vai abi vecāki. Līgavu vidū ir bijušas vientuļās mātes, sievietes ar zemu izglītības līmeni. Apmēram ceturtajai daļai sieviešu, kuras vēlējās stāties laulībā, bija nepilngadīgi bērni, deviņām sievietēm bija atņemtas bērnu aprūpes tiesības.

Eksperti norāda, ka liela daļa no sociāli mazaizsargātajām līgavām fiktīvo laulību slazdos ir ievilinātas, saņemot piedāvājumus sociālajos tīmekļos. Bieži vien viņas nav spējīgas izvērtēt situācijas un lēmumus, kurus viņām piespēlē citi. Aizvien vairāk ir gadījumu, kad vēstniecībā pēc palīdzības vēršas Latvijas pilsones, kuras laulībā cietušas no vardarbības.” 

Neapšaubāmi, stājoties šādā laulībā, tiek pārkāptas sievietes tiesības, apdraudēta viņas veselība un drošība, tāpēc fiktīvas laulības jāšķir. Ir vairāki veidi, kā šķirt šādu laulību: pirmkārt, var mēģināt šķirties tajā valstī, kur šī laulība tika slēgta, ar tiesas starpniecību. Spriežot pēc savas prakses, varam teikt, ka šis ceļš bieži izmaksā diezgan lielu naudu, turklāt prasa daudz laika. Otrkārt, var šķirt fiktīvo laulību šeit Latvijā, tiesas ceļā. Parasti mēs iesakām šo ceļu tiem klientiem, kuriem fiktīvajā laulībā ir piedzimuši bērni un kuriem ir strīdi par īpašuma sadali un bērnu aprūpi. Un visbeidzot trešais ceļš – var šķirt laulību pie Latvijas notāra, kas kļuva iespējams diezgan nesen, sākot ar 2011.gada 1.februāri, un jāsaka, ka šajā laika posmā mēs esam palīdzējuši vairākiem ārzemju klientiem šķirt laulību, ja viņiem nav kopīgo bērnu un īpašuma vai arī strīdu šajos jautājumos. Juridiskais birojs INLAT PLUS sniedz kvalificētu juridisko palīdzību visos jautājumos, kas saistīti ar dažādās valstīs noslēgto laulību šķiršanu, un nodrošina pilnu šķiršanas procedūras pavadīšanu gan tiesā, gan pie notāra. Mūsu juridiskais birojs nodrošina individuālu pieeju katram klientam. Rūpīgi izanalizējot katru konkrēto situāciju, mūsu juristi piedāvās klientam optimālāko šķiršanās veidu un pavadīs klientu visas šķiršanas procedūras gaitā.

Aktuāli