Cik ātri var zaudēt nekustamo īpašumu, ja parāda atgriešana ir nodrošināta ar hipotēku

30.10.2020 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Gadījumā, ja parāda atmaksa ir nodrošināta ar hipotēku (nekustamā īpašuma ķīla), tad likums paredz vienkāršotu parāda piedziņas procedūru. Kreditoram ir tiesības iesniegt tiesā pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu. Pieteikumu tiesnesis izskata vienpersoniski 7 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas, neinformējot par to ne pieteikuma iesniedzēju, ne parādnieku.

Tiesneša spriedumam par saistību izpildi bezstrīdus kārtībā ir izpilddokumenta spēks un tas nav pārsūdzams.

Sprieduma piespiedu izpildi veic tiesu izpildītājs.

Sākot izpildi, tiesu izpildītājs nosūta parādniekam paziņojumu, kurā norāda pienākumu izpildīt spriedumu 10 dienu laikā.

Ja parādnieks parādu neatgriež, tiesu izpildītājs veic vairākus organizatoriskus pasākumus, lai veiktu nekustamā īpašuma izsoli.

Tādējādi tiesu izpildītājs no sertificēta vērtētāja pasūta nekustamā īpašuma novērtējumu, lai noteiktu nekustamā īpašuma piespiedu pārdošanas vērtību.

Par novērtējumu paziņo kreditoram un parādniekam, izskaidrojot viņu tiesības 10 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas pieprasīt nekustamā īpašuma atkārtotu novērtēšanu. Ja noteiktajā termiņā nedz kreditors, nedz parādnieks nepieprasīja atkārtotu novērtēšanu vai prasība tika noraidīta, tad, beidzoties šim termiņam, tiesu izpildītājs ievieto sludinājumu par izsoli oficiālajā izdevējā “Latvijas Vēstnesis” un elektronisko izsoļu vietnē. Sludinājumā cita starpā tiek norādīts izsoles sākuma un beigu datums.

Izsole notiek 30 dienu laikā no izsoles sākuma dienas.

Pēc izsoles beigām tiek sastādīts izsoles akts, kurā norādīts ieguvējs, kurš par nekustamo īpašumu piedāvāja visaugstāko cenu.

30 dienu laikā no izsoles beigām ieguvējam ir pienākums samaksāt pirkuma maksu un samaksāt nodevas par izsoles akta apstiprināšanu un īpašuma tiesību nostiprināšanu.

Pēc tam tiesu izpildītājs iesniedz tiesā pieteikumu par izsoles akta apstiprināšanu un par īpašuma tiesību nostiprināšanu uz ieguvēja vārda.

Šo pieteikumu tiesa izskata rakstveida procesā 30 dienu laikā no pieteikuma iesniegšanas dienas.

Par tiesneša lēmumu var iesniegt papildu sūdzību apgabaltiesā 10 dienu laikā. Apgabaltiesas lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Kā redzams no iepriekš minētā, viss parādu piedziņas pēc hipotēkas un naudas saņemšanas process ilgst vismaz četrus līdz četrarpus mēnešus.

Aktuāli