Par Krievijas Federācijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskāciju

14.11.2023 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

2023.gada 2.novembrī Saeima pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas stāsies spēkā 2023.gada 15.novembrī. Šo izmaiņu būtība ir aizliegt Latvijā izmantot Krievijas Federācijā reģistrētus transportlīdzekļus.

Tagad saskaņā ar šā likuma 10.panta 1(6).daļu, Latvijā aizliegts piedalīties ceļu satiksmē ar Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Konstatējot tāda Krievijas Federācijā reģistrēta transportlīdzekļa neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts Latvijā, amatpersona transportlīdzekli izņem. Šīs amatpersonas tiesības nosaka šī likuma 43(10).pants.

Lai nodrošinātu Krievijas Federācijā reģistrēta transportlīdzekļa arestu un konfiskāciju, amatpersona transportlīdzeklim var uzlikt imobilizatoru (riteņu bloķētāju).

Lēmums par soda piemērošanu par šo pārkāpumu tiek pieņemts pārkāpuma konstatēšanas vietā neatkarīgi no transportlīdzekļa īpašnieka klātbūtnes. Lēmums par soda piemērošanu nosaka transportlīdzekļa konfiskāciju.

Papildus transportlīdzekļa konfiskācijai likumdevējs paredzēja arī administratīvo sodu – par tāda Krievijas Federācijā reģistrēta transportlīdzekļa neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts Latvijā, piemēro naudas sodu no 150 līdz 400 naudas soda vienībām, t.i., no 750 eiro līdz 2000 eiro (1 naudas soda vienība ir 5 eiro).

Taču ir izņēmumi un laika periods, kad var izvairīties no likumā noteiktajiem sodiem. Ja transportlīdzeklis ir reģistrēts Krievijas Federācijā, tad šī transportlīdzekļa reģistrāciju Latvijā var veikt vispārējā kārtībā un neatkarīgi no laika perioda, kurā transportlīdzeklis atradās Latvijā, piedalījās ceļu satiksmē un neatkarīgi no . transportlīdzekļa īpašnieka valstspiederības. Transportlīdzeklim jābūt reģistrētam ne vēlāk kā līdz 2024.gada 14.februārim (pārejas noteikumu 68.punkts). Līdz šim laikam ceļu satiksmē Latvijā atļauts izmantot Krievijas Federācijā reģistrētu transportlīdzekli. Pēc šī termiņa beigām Krievijas Federācijā reģistrētu transportlīdzekli var izmantot Latvijā, ja šis transportlīdzeklis tranzītā šķērso Latvijas teritoriju ne vairāk kā vienu reizi un, izmantojot CSDD e-pakalpojumus, ir iesniegta likumā noteiktā informācija.

Tāpat Krievijas Federācijā reģistrēta transportlīdzekļa izmantošana pēc minētā termiņa beigām ir pieļaujama, ja transportlīdzeklis pieder vai ir tādas personas īpašumā vai turējumā, kura:

  • bauda imunitāti un privilēģijas saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām, kas attiecas uz Latviju,
  • kura dodas īslaicīgā ceļojumā, tai skaitā tranzītā, lai veiktu dienesta funkcijas vai sniegtu tehnisko atbalstu ārvalstu vai Latvijas diplomātiskajām vai konsulārajām pārstāvniecībām vai starptautiskajām organizācijām.
Aktuāli