Riska zona: aizdevumi

15.06.2021 Aleksandrs Ļenkovskis, valdes loceklis

Dažreiz rodas situācija, kad noteiktu apstākļu dēļ ir nepieciešams piešķirt aizdevumu (radiniekam, paziņai, savai kompānijai, drauga uzņēmumam utt.) vai saņemt aizdevumu.

Varētu likties, kur nu vēl vienkāršāk – paraksti aizdevuma līgumu (bet dažreiz, kā daudziem šķiet, vispār var iztikt bez līguma), pārskaiti līdzekļus (bet varbūt var arī skaidrā naudā), un viss – darbs ir paveikts. Tomēr ne viss ir tik vienkārši, kā šķiet no pirmā acu uzmetiena. Izskatīsim vairākas situācijas, kurās pastāv riski, kas saistīti ar aizdevumu izsniegšanu un saņemšanu.

1.daļa. Aizdevuma izsniegšana fiziskai personai (LR rezidentam)

Fiziskajai personai piešķirtais aizdevums tiek pielīdzināts aizņēmēja ienākumiem, no kuriem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (pēc likmes 20, 23 vai 31%), ja aizdevums netiek atmaksāts 6 mēnešu laikā pēc līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk kā 66 mēnešu laikā (5,5 gadi) no aizdevuma piešķiršanas dienas.

Šim noteikumam ir vairāki izņēmumi, piemēram: ienākumiem netiek pielīdzināts viena aizdevēja izsniegtais aizdevums (kā arī vairāku aizdevumu summa), kas nepārsniedz 1500 eiro, aizdevumi, kas piešķirti laulātajam vai radiniekam līdz trešajai radniecības pakāpei, aizdevumi pierādītu medicīnisko vai izglītības izdevumu segšanai.

Ja uz aizdevuma izsniegšanas dienu aizņēmējs ir aizdevēja darbinieks, valdes vai padomes loceklis, aizņēmējam papildus jāmaksā 22 procenti no ienākumiem saņemtā un neatdotā aizdevuma veidā.

Ja juridiska persona (persona, kas veic saimniecisko darbību utt.), kas ir Latvijas rezidents, ir izsniegusi aizņēmējam aizņēmumu un nav izpildījusi šādus nosacījumus:

1) aizdevuma līgums ir noslēgts rakstveidā;
2) aizdevuma izsniegšana un atdošana tiek veikta bezskaidras naudas norēķinu veidā;
3) aizdevuma līgumā noteiktais aizdevuma atmaksas termiņš nepārsniedz 60 mēnešus;
4) aizdevuma izsniegšanas dienā aizdevējam nav nodokļu parādu;
5) maksimālā aizdevuma summa (tā kopējā summa) nepārsniedz 30% no aizņēmēja pēdējo 12 mēnešu vidējiem ienākumiem pie aizdevēja, reizinot ar 60, bet ja aizņēmējs ir aizdevēja īpašnieks vai dalībnieks, maksimālais aizdevums apmērs nepārsniedz aizdevēja pamatkapitāla apmēru proporcionāli aizņēmēja daļai aizdevēja kapitālā;
6) visu aizdevēja fiziskajām personām izsniegto aizdevumu summa nepārsniedz aizdevēja pašu kapitālu,

tad iedzīvotāju ienākuma nodokli aizņēmēja vietā maksā aizdevējs, ieskaitot iepriekš minēto papildu likmi 22% apmērā.

Ja fiziskās personas saņemto aizdevumu summa pārsniedz 15 000 eiro, tad par tiem jāziņo valsts ieņēmumu dienestam, turklāt, ja aizdevums ir saņemts no fiziskās personas (rezidenta vai nerezidenta), tad pienākums par to informēt gulstas uz aizņēmēju.

Ja fiziskā persona ņem aizdevumu no nerezidenta, kurš atrodas valstī, ar kuru Latvijai nav noslēgta vienošanās par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, vai kura ir beznodokļu teritorija, tad aizdevuma līgums jānoslēdz notariālā akta veidā.

Nākamajā daļā runāsim par riskiem, kas saistīti ar juridiskās personas izsniegtajiem aizdevumiem tās dalībniekiem (akcionāriem) un citām saistītajām pusēm, kā arī par papildu riskiem sistemātiskas (atkārtotas) aizdevumu piešķiršanas gadījumā.

Juridiskais birojs Inlatplus, kam ir liela pieredze, jebkurā laikā ir gatavs sniegt kvalificētu juridisko palīdzību aizdevuma darījumu pareizā noformējuma jautājumos, kā arī visos citos klientu interesējošos jautājumos.

Aktuāli