Uzturēšanās atļauja Latvijā. Jautājumi un atbildes

26.01.2017 Karina Kaca, Juriste

Termiņa uzturēšanās atļaujas (TUA) programma Latvijā pastāv jau vairākus gadus, un neraugoties uz pēdējiem grozījumiem imigrācijas likumdošanā, kuri ir padarījuši TUA saņemšanu daudz sarežģītāku jauniem interesentiem, šī tēma joprojām interesē daudzus. Juridiskais birojs INLAT PLUS regulāri saņem jautājumus no ārzemniekiem par TUA saņemšanas iespējām Latvijā, kā arī par priekšrocībām un tiesībām, ko sniedz šis statuss. 

Šajā izlasē esam apkopojuši tīri praktiskos jautājumus no ārzemniekiem, kuriem jau ir TUA Latvijā vai kuri vel tikai plāno pārcelties uz dzīvi šeit. 

Jautājums: Zinu, ka pie jums Rīgā esot „Rīdzinieka karte”, kas piešķir vairākas privilēģijas rīdziniekiem. Vai arī es varu to dabūt, par cik dzīvoju Rīgā uz TUA pamata? 

Atbilde: Jā, protams. „Rīdzinieka karti” var saņemt visi rīdzinieki (t.i. Rīgā deklarētās personas vai personas, kurām ir īpašums Rīga), t.sk. ārzemnieki, kuriem ir TUA. 

Jautājums: Mēs ar vīru esam pārcēlušies uz Latviju uz TUA pamata. Pašlaik esmu bērna gaidībās. Vai mums ir tiesības pretendēt uz vietu pašvaldības bērnudārzā, tāpat kā pārējiem vietējiem vecākiem, vai tomēr pastāv kādi ierobežojumi?   

Atbilde: Šajā ziņā jums ir tādas pašas tiesības kā Latvijas vecākiem. Jūs varat mierīgi pieteikties rindai pašvaldību bērnudārzā, tiklīdz piedzims bērns un viņam tiks piešķirts personas kods. Galvenais – lai bērnam būtu deklarētā dzīvesvieta attiecīgajā pašvaldībā. Gadījumā, ja bērns apmeklēs privāto bērnudārzu, jums ir tiesības uz līdzfinansējuma saņemšanu no attiecīgās pašvaldības. 

Jautājums: Mums ar vīru ir TUA Latvijā, mēs pastāvīgi šeit dzīvojam, es strādāju Latvijas uzņēmumā, un par mani kā par darbinieku tiek maksāti visi nodokļi. Šobrīd esmu mazuļa gaidībās un nākotnē plānoju doties dekrēta atvaļinājumā. Vai es varu pretendēt uz pabalstiem, kuri pienākas Latvijas topošajām māmiņām, kā arī sakarā ar bērna piedzimšanu? 

Atbilde: Ir vesela virkne pabalstu, kurus VSAA izmaksā topošajām māmiņām vai sievietēm, kurām bērns jau ir piedzimis. Daži pabalsti (piemēram, bērna piedzimšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts) gan tiek maksāti tikai tām sievietēm, kurām ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja Latvijā, tomēr arī Jūs ar TUA varat pretendēt uz atsevišķiem pabalstu veidiem, un proti: maternitātes pabalsts un vecāku pabalsts. Savukārt, bērniņa tēvam ir tiesības uz paternitātes pabalstu. Svarīga nianse: lai saņemtu maternitātes pabalstu, Jums jāstājas uzskaitē pie ginekologa pēc iespējas agrāk – līdz grūtniecības 12.nedēļai, pretējā gadījumā pabalsts būs mazāks. 

Jautājums: Man ir TUA Latvijā. Es oficiāli strādāju Latvijas kompānijā. Ja nu gadījumā mani atlaidīs no darba, vai es varēšu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu? 

Atbilde: Pirmām kārtām, svarīgi ir saprast, uz kāda pamata Jūs esat saņēmis TUA. Ja TUA tika saņemta nevis uz darba attiecību pamata, bet, piemēram, pamatojoties uz nekustamā īpašuma iegādi vai sakarā ar ģimenes apvienošanos, tad atbilde ir jā, Jums ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Ja nu tomēr Jūs no darba ir atlaidis darba devējs, kurš savā laikā Jūs kā ārzemnieku bija pieņēmis darbā (kas arī kļuva par pamatu Jūsu TUA saņemšanai), tad šeit situācija būt savādāka: tiklīdz Jūs atlaidīsiet no darba, Jums zudīs pamats uzturēties Latvijā, līdz ar to ne par kādu bezdarbnieka pabalstu šajā gadījumā nevar būt runa.  

Jautājums: Mūsu ģimene pārcēlās uz Latviju pamatojoties uz TUA. Cik mēs saprotam, bērniem Latvijā ārstēšana ir par brīvu, un arī zobārsta pakalpojumi ir bezmaksas. Vai arī mūsu bērns var ārstēties par brīvu? Un vai mēs, pieaugušie, varam pierakstīties pie ģimenes ārsta un saņemt no viņa nosūtījumus uz konsultācijām pie dažādiem speciālistiem? 

Atbilde: Diemžēl, nē, jo Jums pagaidām ir termiņa uzturēšanās atļauja. Nākotnē, ja Jums būs pastāvīgā uzturēšanās atļauja, tad arī Jums, tāpat kā pārējiem Latvijas pilsoņiem, būs pieejamas visas šīs privilēģijas, bet uz cilvēkiem ar TUA bezmaksas medicīna bērniem un ģimenes ārsts neattiecas. 

Jautājums: Kādus apdrošināšanas gadījumus sedz apdrošināšanas polise, kuru man kā ārzemniekam ir jāiegādājas pie TUA saņemšanas, kā arī katru nākamo gadu – veicot ikgadējo TUA reģistrāciju? Vai tā ir veselības apdrošināšana šī vārda plašākajā nozīmē? 

Atbilde: Nē, šīs apdrošināšanas polises jēga galvenokārt ir tāda, ka tā sedz izdevumus, kas saistīti ar repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī lai segtu ārkārtējos medicīniskos izdevumus, ja nu gadījumā, kamēr esat Latvijā, ir radusies akūta nepieciešamība, piemēram, veikt operāciju. Piemēram, reiz mūsu klientam, kurš uzturas Latvijā ar TUA, vajadzēja steidzami operēt apendiksu, cilvēku aizveda uz slimnīcu ar ātro palīdzību. Apdrošinātājs apmaksāja lielāko izdevumu daļu (ap 700 eiro) saistībā ar operācijas veikšanu un atrašanos stacionārā, kas, neapšaubāmi, iepriecināja ģimeni.  

Jautājums: Paziņas saka, ka TUA Latvijā – tas, pēc būtības, ir tas pats kā ilgtermiņa vīza. Vai Latvijas uzturēšanās atļaujai ir kādas priekšrocības, neskaitot iespēju uzturēties Latvijā? 

Atbilde: Priekšrocību ir pietiekami daudz, nosauksim galvenās: 

  • TUA piešķir tiesības pēc 5 gadiem pretendēt uz pastāvīgo uzturēšanās atļauju (ievērojot noteiktos nosacījumus), kas, savukārt, vēl pēc 5 gadiem ļauj pretendēt uz Latvijas pilsonību; 
  • TUA ļauj ceļot pa Šengēnas zonas valstīm bez vīzas un atrasties tajās līdz 90 dienām pusgadā; 
  • cilvēks, kuram ir TUA Latvijā, var noformēt ielūgumus uz vīzu saviem radiniekiem līdz 3.pakāpei; 
  • TUA ļauj noformēt vīzas uz citam valstīm (piemēram, uz Lielbritāniju) pēc vienkāršotās procedūras; 
  • TUA ļauj strādāt Latvijā (ar retiem izņēmumiem, vairākumam cilvēku ar TUA ir tiesības strādāt).
Aktuāli