Eiro ieviešana Latvijā

04.07.2013 Žanna Kartaševa, nodokļu konsultante

Lai kā mēs arī vēlētos novilcināt šo brīdi, jo jebkuras pārmaiņas sākumā izraisa bailes, ar 2014.gada 1.janvāri Latvija iestāsies eirozonā. Lai eiro ieviešanas process nepārsteigtu, ir vērts sagatavoties iepriekš, saprast un aptvert, kā tas notiks. Mūs sagaida vairāki eiro ieviešanas posmi.
Pirmais svarīgais datums – tas ir 2013.gada 1.oktobris, kad sāksies cenu atspoguļošana divās valūtās: latos un eiro. Šis posms ilgs deviņus mēnešus līdz 2014.gada 30.jūnijam. Šajā periodā fiziskajām personām izsniegtajās kvītīs, čekos un rēķinos kopējā summa jānorāda gan latos, gai eiro. Informāciju par preču un pakalpojumu cenām pārdevējs norāda arī divās valūtās: latos un eiro. Tas ir, patērētāji (fiziskās personas), saņemot pakalpojumu vai preci, redzēs cenu gan latos, gan eiro. To varētu nosaukt par eiro aprašanās posmu, cenu izpētīšanu jaunajā valūtā.

Otrais svarīgais moments – tas ir laika posms, kad apgrozījumā būs vienlaicīgi eiro un lats. Tas sāksies 2014.gada 1.janvārī un turpināsies divas nedēļas līdz 2014.gada 14.janvārim ieskaitot. Mūs sagaida valūtas maiņas process: latus pret eiro. Apmaksājot latos preces un pakalpojumus, atpakaļ mums naudu izdos eiro. Protams, ka sākotnēji tas var izraisīt nelielu paniku. Lai no tās izvairītos varētu sākumā norēķināties veikalos ar bankas karti nevis skaidrā naudā. Tas vismaz ļaus jums izvairīties no kļūdas bailēm. Kā arī nepieciešams laikus parūpēties, lai būtu kāds krājums eiro valūtā, lai netiktu nepatīkamās situācijās. Cenšaties jau iepriekš iepazīties ar šo valūtu – izpētiet, kā izskatās banknotes, kādas ir to raksturīgas īpatnības. Viltoto eiro banknošu apgrozījums pasaulē ir pietiekami liels, tāpēc ir iespējams, ka šī viltoto naudu plūsma dosies pie mums, it īpaši, jaunās valūtas ieviešanas laikā, jo cilvēki vēl nav pietekami labi pazīstami ar eiro, un tik ātri neiemācīsies atpazīst īstas banknotes no viltotām. Dažas firmas un fiziskās personas nolems iegādāties viltotas naudas atpazīšanas aparātus.

2014.gada 1.janvārī visi naudas līdzekļi, kas glabājas latu kontos, tiks automātiski konvertēti uz eiro pēc bankas kursa 0,702804 Ls par 1 eiro. Ja Jūs esat gan latu, gan eiro kontu īpašnieks, tad divu mēnešu laikā no eiro ieviešanas dienas Jūs varat griezties bankā un aizvērt vienu no kontiem bez papildus komisijas.  Latu pret eiro maiņas termiņš nav ierobežots, bet bezmaksas to varēsiet izdarīt:

  • pirmo 6 mēnešu laikā – jebkurā komercbankā vai Latvijas Bankā;
  • pirmo 3 mēnešu laikā pēc eiro ieviešanas papildus bankām – jebkurā Latvijas Pasts nodaļā,

Pēc 2014.gada 1.jūlija latus vēl mainīs Latvijas Bankā neierobežoto laiku, bet par noteikto komisiju. Izdevumus par eiro ieviešanu nāksies uzņemties pašiem komersantiem, izņemot valsts uzņēmumus, kā arī Latvijas Pastu, kas saņems kompensāciju no valsts budžeta līdzekļiem par latu apmaiņu pret eiro.

Ko vēl ir svarīgi zināt komersantiem? Visi līgumi, kas tika noslēgti līdz 2014.gada 1.janvāra, saglabā savu spēku un nepieprasa pārformēšanu. Turklāt, ja komercsabiedrības pamata kapitāls bija reģistrēts latos, tad 30 mēnešu laikā no eiro ieviešanas dienas (no 01.01.2014.) nepieciešams iesniegt iesniegumu Uzņēmumu Reģistrā par izmaiņām statūtos ar mērķi pārreģistrēt pamata (akciju) kapitāla nominālo vērtību no latiem uz eiro. Jaundibinātām komercsabiedrībām 6 mēnešu pirms eiro ieviešanas, t.i. no 2013.gada 1.jūlija, ir tiesības reģistrēt pamatkapitālu eiro valūtā. 2014.gada 1.janvārī vajadzēs konvertēt visus ierakstus grāmatvedības reģistros no latiem uz eiro (pēc kursa 0,702804), sākot ar 2014.gada 1.janvāri visi ieraksti dokumentos tiek veikti eiro valūtā. 2013.gada pārskatu taisām latos, bet 2014.gada pārskatā jau norādām summas eiro valūtā. Sākot ar eiro ieviešanas brīdi visus nodokļu maksājumus veic eiro valūtā. Noslēgumā vēlētos ieteikt saglabāt sirdsmieru, pakāpeniski viss sakārtosies, mēs pieradīsim pie eiro tā pat kā agrāk pieradām pie latiem. Tas, kas iepriekš sagatavosies, jutīsies drošāk. Juridiskais birojs INLAT PLUS vienmēr gatavs jums palīdzēt.

Aktuāli