Viendzimuma laulību noslēgšana Eiropā

06.04.2016 Jekaterina Nediļko, jurists

Viendzimuma laulību reģistrācijas jautājums pēdējā laikā ir kļuvis arvien vairāk aktuāls un nozīmīgs mūsu modernās sabiedrības noteiktai daļai. Uz Juridisko biroju INLAT PLUS griežas dažāda dzimuma, rases, etniskās un politiskās piederības klienti, kā arī klienti ar atšķirīgu seksuālo orientāciju, kurus interesē viendzimuma laulību noslēgšanas jautājums mūsu valstī. Latvijā šādas laulības netiek reģistrētas, taču var noregulēt dažādas mantiskās attiecības.

Viendzimuma laulības tika ieviestas 2001.gadā Nīderlandē. Līdz šim šāda veida laulības tiek noslēgtas un atzītas 20 citās valstīs: Nīderlande, Beļģija, Spānija, Kanāda, Dienvidāfrika, Norvēģija, Zviedrija, Portugāle, Islande, Argentīna, Dānija, Brazīlija, Francija, Urugvaja, Jaunzēlande, Apvienotajā Karaliste (Anglija, Velsa, Skotija), Luksemburga, ASV, Īrija, Somija. Ir arī vērts pieminēt, ka ir valstis, kurās viendzimuma laulību reģistrācijas statuss tiek uzskatīts par strīdīgu. 

Viendzimuma laulības nodrošina viendzimuma pāriem piekļūšanu tādam pašam laulības tiesību institūtam, kas ir pretēja dzimuma pāriem. Tajā pašā laikā ir gadījumi, kad uz viendzimuma laulībām tiek uzlikti arī daži nosacījumi, kas ierobežo viendzimuma laulāto tiesības salīdzinājumā  ar pretēja dzimuma pāriem. Laulības noslēgšanas faktu nosaka pāris noteiktas tiesības, piemēram: tiesības uz kopīpašumu, tiesības uz alimentiem, tiesības uz mantojumu, sociālās un veselības apdrošināšana, nodokļu atlaides un kredīti, tiesības uz kopīgu uzvārdu, tiesības neliecināt tiesā pret laulāto, tiesības uzstāties kā pilnvarotā persona laulātā vārdā darbnespējas gadījumā veselības stāvokļa dēļ, tiesības rīkoties ar laulātā ķermeni tā nāves gadījumā, tiesības uz kopīgo audžubērnu audzināšanu, kā arī citas tiesības, kas tiek liegtas nereģistrētiem pāriem. 

Kā rāda esošā prakse, personas, kurām nav izdevies atrisināt viendzimuma laulības reģistrācijas jautājumu Latvijas teritorijā, to dara tuvākajā valstī no Latvijas – Zviedrijā. Zviedrijā valsts un starptautiskā līmenī viendzimuma pāri var oficiāli reģistrēt savas attiecības no 2009. gada 1.maija. Turklāt attiecībā uz pretēja dzimuma un viendzimuma pāriem nav pilnīgi nekādas atšķirības laulības reģistrācijas procedūrā – katrā gadījumā tā ir parasta standarta laulības procedūra. 

Laulības noslēgšana Zviedrijā neprasa dzīvesvietu Zviedrijā, bet organizācija un saņemt apstiprinājuma saņemšana viendzimuma laulības noslēgšanai Zviedrijā var aizņemt kādu laiku. ES pilsoņiem būtu jāsazinās ar Zviedrijas Nodokļu aģentūru, lai iesniegtu pieteikumu atļaujas saņemšanai viendzimuma laulības reģistrācijai vietā, kur notiks kāzas. Ir svarīgi sazināties ar nodokļu aģentūru priekšlaicīgi, jo to ir nepieciešams apmeklēt personīgi. Apmēram pēc nedēļas pārim piezvanīs un sarunās tikšanos, kurā pārim neuzdos īpašus vai grūtus jautājumus. 

Pārim nepieciešams iesniegt šādus dokumentu oriģinālus: pase, šķiršanās apliecinošs dokuments vai dokuments, kas apliecina, ka persona nav precējusies, saskaņā ar attiecīgās valsts tiesību aktiem. Pēc pieteikuma iesniegšanas paiet apmēram 3 vai 4 mēneši, pēc tam pāris saņem atļauju viendzimuma laulības reģistrācijai. Šī atļauja ir derīga 4 mēnešus no tās izdošanas dienas. Jāatzīmē, ka Zviedrijā atļaujas stāties laulībā saņemšanas procedūra ir pilnīgi bez maksas. Pirms atļaujas saņemšanas pāris paraksta dokumentu, kurā norādīts, ka abi ir brīvi, vairāk nekā 18 gadus veci un atrodas skaidrā prātā, tad tiek izdotas divas atļaujas – laulībai rātsnamā un baznīcā. Laulības, kas noslēgtas baznīcā un rātsnamā, ir vienlīdzīgas. 

Pēc tam, kad tiks izdarīta izvēle, pārim ir nepieciešams sazināties ar civilās varas pārstāvi (Stokholmas rajona tiesa vai pilsētas rātsnams – rezervācija jāveic ne vēlāk kā divas nedēļas pirms ceremonijas) vai baznīcu (priesteri). Ja kāzas notiks Zviedrijas baznīcā, vienai no personai jābūt šīs reliģijas pārstāvim vai tā ārvalstu reliģijai ir jābūt cieši saistītai ar to, kas tiek sludināta izvēlētajā baznīcā. Tad pēc 1 vai 2 nedēļām būs iespējams reģistrēt viendzimuma laulību. Pēc kāzām, dokuments no ceremonijas jāiesniedz Zviedrijas Nodokļu aģentūrā, ka pāris varētu saņemt legalizētu reģistrāciju par viendzimuma laulības noslēgšanu. Tas nozīmē, ka pārim jāatgriežas atpakaļ aģentūrā, kas sākotnēji izsniedza atļauju laulībai ar pierādījumu, ka laulība tika noslēgta. 

Zviedrijas piemērs rāda, ka daudzas Eiropas valstis ir diezgan lojālas un liberālas pret viendzimuma laulībām. Tāpēc, ja kādā valstī, kuras pilsoņi ir mūsu klienti, nav iespējams noslēgt viendzimuma laulību, tad klātesot nepieciešamai dokumentācijai legalizēt šādu laulību var kādā no iepriekš minētajām 20 valstīm.

Aktuāli