Jurista padomi

Kā es varu atsaukt plašsaziņas līdzekļu rakstu, ja tas mani apmelo un kaitē manai reputācijai?

21.12.2023 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Saskaņā ar Latvijas likuma “Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem” 21.pantu:

1) Fiziskām vai juridiskām personām ir tiesības pieprasīt, lai plašsaziņas līdzekļi atsauc par tām publicēto informāciju, ja tās neatbilst patiesībai.
2) Iesniegums par atsaukšanu vai atvainošanos par nepatiesu ziņu plašsaziņas līdzekļu redakcijā jāiesniedz sešu mēnešu laikā no nepatieso ziņu vai godu un cieņu aizskarošās informācijas publicēšanas (pārraidīšanas) dienas.
3) Saskaņā ar likuma 21. panta trešo daļu iesniegumā skaidri jānorāda patiesībai neatbilstošās ziņas vai godu un cieņu aizskarošā informācija, publicēšanas (pārraides) vieta un datums.
4) Mediju redaktora pienākums ir izskatīt pieteikumu septiņu dienu laikā no tā saņemšanas dienas.
5) Ja plašsaziņas līdzekļa rīcībā nav pierādījumu, ka publicētā (pārraidītā) informācija ir patiesa, tam ir pienākums to nekavējoties atsaukt. Atsaukums vai atvainošanās jāpublicē tādā pašā šriftā, tajā pašā publikācijas (raidījuma) sadaļā, kurā publicēta (pārraidītas) nepatiesa vai godu un cieņu aizskarošā informācija. Strīdu gadījumā ieinteresētā fiziskā vai juridiskā persona šo ziņu atsaukšanu vai atvainošanos var pieprasīt tiesas ceļā.

Saskaņā ar līdzšinējo tiesu praksi, tiesa šīs informācijas izplatītājam (t.i., plašsaziņas līdzekļiem) var uzlikt pienākumu atsaukt informāciju, kas aizskar godu un cieņu. Persona, kas ir šo ziņojumu avots, nav atbildētājs prasībā par godu un cieņu aizskarošas informācijas atsaukšanu.

Aktuāli