Jurista padomi

Kā šķirt laulību, ja laulātais ir pret?

11.11.2022 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Ja laulātais nepiekrīt laulības šķiršanai, tad laulību var šķirt tiesā pēc otrā laulātā prasības. Tiesa šķir laulību, ja laulība ir izirusi. Tiek uzskatīts, ka laulība ir izirusi, ja laulātie dzīvo atsevišķi vairāk nekā vienu gadu un viņiem nav kopīga saimniecības.

Parasti prasība par laulības šķiršanu tiek iesniegta tiesā pēc atbildētāja deklarētās dzīvesvietas un tiek izskatīta tiesas sēdē. Izņēmums ir gadījums, kad prasītājam ir nepilngadīgi bērni vai laulība tiek šķirta ar personu, kurai nav deklarētas dzīvesvietas Latvijā vai kura dzīvo ārvalstīs. Šajos gadījumos prasību var iesniegt tiesā pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas.

Parasti laulības šķiršanas lietas tiek izskatītas tiesā, piedaloties abām pusēm. Taču, ja laulātais dzīvo tālu vai kāda cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt, ka lietas izskatīšanai pietiks ar šī laulātā rakstveida paskaidrojumiem vai viņa pārstāvja piedalīšanos tiesas sēdē.

Par strīdīgajiem jautājumiem saistībā ar ģimenes attiecībām (līdzekļi bērna uzturēšanai, tikšanās ar bērnu, kopīgās mantas sadale u.c.) ir jārisina vienlaikus ar prasību par laulības šķiršanu.

Gadījumā, ja jautājums ir par aizbildnības nodibināšanu bērnam un par saskarsmes tiesību noteikšanu ar bērnu, pēc atzinuma jāvēršas bāriņtiesā.

Aktuāli