Jurista padomi

Daudzdzīvokļu mājā tek jumts. Kam tas būtu jālabo?

28.01.2022 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Latvijā ir divi normatīvie akti – Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums (turpmāk tekstā – Likums) un MK noteikumi Nk.907 Par dzīvojamās mājas apsekošanu, uzturēšanu, kārtējo remontu un minimālajām energoefektivitātes prasībām (turpmāk tekstā – Noteikumi).

Saskaņā ar Likuma 6.panta 2.daļu pārvaldnieka pienākums ir uzturēt dzīvojamo māju atbilstošā stāvoklī – nodrošināt tehniskos un sanitāros pakalpojumus, kā arī kārtējos remontdarbus.

Atbilstoši Noteikumu 6.punktam dzīvojamās ēkas, tajā esošo iekārtu un inženiertīklu uzturēšanu, vizuālo un tehnisko apskati un bojājumu novēršanu nodrošina mājas pārvaldītājs.

Jumts ir neatņemama mājas sastāvdaļa, kā arī koplietošanas telpa. Līdz ar to, ja radusies problēma ar tekošu jumtu dzīvojamā mājā, jumta remonts ir pārvaldniekam obligāta darbība, un viņam ir pienākums pilnībā apmaksāt visas defektu novēršanas izmaksas (Likuma 7. pants).

Veicot trūkumu novēršanu, Noteikumi nosaka 2 remontdarbu veidus:

  1. Savlaicīgs remonts – savlaicīga bojājumu novēršana.
  2. Plānotais remonts – bojājumu novēršana dzīvojamās mājas pārvaldnieka noteiktajā termiņā.

Saskaņā ar Noteikumu 19.punktu, ja vizuālajā apskatē vai tehniskajā apsekošanā ir konstatēti apstākļi, kas var radīt bojājumu rašanos, dzīvojamās mājas pārvaldītājs veic nepieciešamos pasākumus minēto apstākļu novēršanai

Tādējādi dzīvokļa īpašniekam ir pilnīgs leģitīms pamats prasīt, lai pārvaldnieks apseko jumtu un veic nepieciešamos remontdarbus par pārvaldnieka līdzekļiem. Tāpēc ieteicams nosūtīt pārvaldniekam atbilstošu vēstuli ar lūgumu apsekot un novērst jumta bojājumus.

Aktuāli