Jurista padomi

Darbinieks ir atgriezies no atvaļinājuma, kuru viņš ir pavadījis valstī ar paaugstinātu saslimstības ar Covid-19 gadījumu skaitu, sakarā ar ko darbiniekam ir jāievēro pašizolācija 14 dienu laikā. Šī iemesla dēļ darbinieks šajā laika posmā nevar ierasties darbā. Kā būtu jānoformē šī darbinieka dīkstāve un kam tā jāapmaksā?

16.07.2020 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Tālākie notikumi var attīstīties saskaņā ar dažādiem scenārijiem. Pirmais un pats vienkāršākais būtu – noformēt atvaļinājumu nesaglabājot algu. Taču, lai īstenotu šo variantu, jābūt pušu savstarpējai vienošanās un nedrīkst būt strīdam. Bet ko darīt, ja darbinieks atsakās doties atvaļinājumā? Darba devējs nevar piespiest darbinieku doties atvaļinājumā, jo tā ir brīvprātīgā lieta. Šajā gadījumā atliek tikai vadīties no termina „dīkstāve” Darba likuma izpratnē, kā arī no Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma.

Saskaņā ar Darba likuma 74.panta 2.daļu, Darbinieka saistība uzskatāma par izpildītu un darba devējam ir pienākums izmaksāt šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību arī tad, ja darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības (dīkstāve). Par dīkstāvi, kas radusies darbinieka vainas dēļ, viņš šo atlīdzību nesaņem.

Tādējādi, no vienas puses, tā nav darbinieka vaina, ka viņš nevar pildīt savas saistības, un fakts ir tāds, ka darba devējs neiesaista šo darbinieku darba procesā savā uzņēmumā, bet, no otras puses, darbinieks, apmeklējot konkrēto valsti, apzinājās, ka viņam nāksies pašizolēties uz 14 dienām, un dīkstāvē var būt viņa vainas sastāvs.

Tāpēc var apgalvot, ka dīkstāve pastāv darbinieka vainas dēļ, un var neapmaksāt šādu dīkstāvi, taču jābūt šī darbinieka vainas pierādījumiem. Pretējā gadījumā var tikt atzīts darba devēja pienākums apmaksāt atlīdzību, jo darbinieks netika iesaistīts darba procesā. Likums nenosaka, kura vainas dēļ darbinieks netika nodarbināts. Ja netika nodarbināts – tad maksā atlīdzību.

Tomēr pastāv daži atvieglojumi izmaksājot atlīdzību. Saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 17.pantu, līdz 2020. gada 31. decembrim darba devējs, kurš atbilst Padziļinātās sadarbības programmas dalībniekam noteiktajiem kritērijiem un kuru ir negatīvi ietekmējusi Covid-19 izraisītā krīze, var samazināt darbiniekam atlīdzību par dīkstāvi līdz 70 procentiem no darbiniekam izmaksājamās algas.

Vēl viens variants būtu piešķirt darbiniekam neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu par šo periodu. Šo variantu piedāvā arī Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likums un šajā gadījumā ļauj neņemt vērā darbinieka viedokli šajā jautājumā. Citiem vārdiem sakot, darbinieku var nosūtīt šādā atvaļinājumā, pat ja darbinieks tam nepiekritīs (augstāk minētā likuma 17.panta 2.daļa).

Aktuāli