Jurista padomi

Vai banka nodod informāciju Valsts ieņēmumu dienestam gadījumos, kad no ārvalstu kompānijas konta tiek noņemta skaidra nauda?

28.07.2020 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Jau zināmu laiku Latvijā spēkā ir 2016. gada 22. marta MK noteikumi Nr. 162 “Noteikumi par kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzami ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem”, saskaņā ar kuriem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjekts (šajā gadījumā – banka ), konstatējot aizdomīgu darījumu šī likuma interpretācijā, ziņo VID par šādiem aizdomīgajiem darījumiem un personām, kuru rezidences (reģistrācijas) valsts ir Latvijas Republika, kuras atbilst aizdomīguma pazīmēm nodokļu jomā, kas noteiktas likumā Par nodokļiem un nodevām.

Balstoties uz augstāk minēto noteikumu 2. punktu, subjektam, t.i. bankai ir pienākums nekavējoties paziņot par aizdomīgu darījumu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam paziņojumu, kas sastādīts likumā īpaši noteiktajā kārtībā. Likumā Par nodokļiem un nodevām noteiktajiem darījuma aizdomīguma pazīmēm nodokļu jomā ir virkne īpašu kodu, kas tiek piešķirti atkarībā no noteiktiem apstākļiem. Piemēram, INN kods (izvairīšanās no nodokļu maksāšanas).

Piemēram, ja bankas rīcībā būs informācija, saskaņā ar kuru var izdarīt pieņēmumu, ka iekšējiem darba ņēmējiem algas veidā tiek maksāta skaidra nauda bez nodokļu atskaitījumiem Latvijā, tad banka var uztvert naudas līdzekļu noņemšanu no konta kā aizdomīgu darījumu, piešķirot atbilstošu kodu, un nosūtīt ziņojumu Valsts ieņēmumu dienestam. Pamatojoties uz saņemto paziņojumu, VID var ierosināt administratīvu lietu, kuras rezultātā nodokļu maksātāju var saukt pie administratīvās atbildības.

Bez tam, banka sniedz ziņojumus par darījuma aizdomīgumu Finanšu izlūkošanas dienestam, kurš pamatojoties uz rīkojumu ir tiesīgs pieprasīt, lai banka iesaldē kontā esošos naudas līdzekļus.

Aktuāli