Jurista padomi

Dzīvojam īrētā dzīvoklī. Īres līgumu noslēdza vīrs uz 25 gadiem. Diemžēl nesen mans vīrs nomira. Vai tagad mani var izlikt no dzīvokļa?

02.11.2021 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

2021.gada 1.maijā stājās spēkā jauns “Dzīvojamo telpu īres likums” turpmāk tekstā – Likums, kas atšķirībā no iepriekšējā likuma dažus būtiskus jautājumus regulē savādāk.

Dzīvojamās telpas īres līgums izbeidzas ar īrnieka nāvi (sk. likuma 19. panta pirmās daļas 3.punktu) un īres tiesības nav mantojamas (sk.19. panta otro daļu).

Lai aizsargātu personu intereses, kuras īrnieks likumīgi iekārtojis īrētā dzīvoklī (laulātie, bērni u.c.), Likumā ir paredzēta iespēja lūgt ar viņiem noslēgt jaunu īres līgumu iepriekšējā īrnieka vietā, nemainot iepriekšējā īres līguma nosacījumus, izņemot līguma termiņu, kuru nosaka ne ilgāku par 10 gadiem (sk. likuma 16. panta trešo daļu).

Tādējādi pārdzīvojušajam laulātajam ir tiesības prasīt dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu ar viņu iepriekšējā īrnieka vietā, uz atlikušo termiņu, bet ne ilgāk kā uz 10 gadiem. Šīs tiesības ir ļoti svarīgi izmantot likumā noteiktajā termiņā – 3 mēnešu laikā no laulātā nāves dienas. Pretējā gadījumā šīs tiesības tiks zaudētas un pārdzīvojušajam laulātajam nebūs tiesiska pamata turpmākai dzīvošanai dzīvoklī.

Aktuāli