Kā rīkoties, ja kompānijas daļas tiek pārdotas bez cita kompānijas dalībnieka piekrišanas?

30.01.2023 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Saskaņā ar Latvijas Komerclikuma vispārīgo normu, gadījumā ja tiek pārdotas viena dalībnieka kapitāla daļas, pārējiem kompānijas dalībniekiem ir pirmpirkuma tiesības, ja statūtos nav noteikts citādi.

Par kompānijas daļu pārdošanu pārdevējam vai daļu ieguvējam (pircējam) ir jāpaziņo valdei un citiem kompānijas dalībniekiem, vienlaikus paziņojumam pievienojot pirkuma līgumu vai tā apliecinātu kopiju.

Pirmpirkuma tiesību izlietošanas termiņš ir viens mēnesis no dienas, kad paziņojums par daļu pārdošanu nosūtīts visiem dalībniekiem, ja statūtos nav noteikts īsāks termiņš.

Tomēr praksē ne vienmēr tiek ievērotas pirmpirkuma tiesības un daļas tiek pārdotas, nebrīdinot pārējos kompānijas dalībniekus un bez to piekrišanas. Gadījumā, ja dalībniekam nav bijusi iespēja izlietot pirmpirkuma tiesības pārdevēja vai pircēja vainas dēļ, tad dalībniekam ir izpirkuma tiesības, t.i. tiesības iegūt pārdotās daļas, nobīdot malā pircēju sakarā ar priekšrocību pār viņu un iestājoties viņa tiesībās.

Lai to izdarītu, tiesā jāiesniedz prasība pret pārdevēju un pircēju, vienlaikus iemaksājot tiesu administrācijas kontā depozītu – summu, kas vienāda ar daļu pārdošanas vērtību.

Parasti prasības iesniegšanas brīdī pārdošanas summa nav zināma, tāpēc var pieņemt, ka daļas tika pārdotas par nominālvērtību.

Iesniegt tiesā prasību par izpirkuma tiesību izlietošanu ir iespējams tikai viena mēneša laikā no dienas, kad izpirkumtiesīgais dalībnieks uzzināja par viņa pirmpirkuma tiesību neievērošanu, bet jebkurā gadījumā ne vēlāk kā gada laikā no dienas, kad sabiedrības reģistrācijas lietai pievienots dalībnieku reģistra nodalījums, kurā daļu ieguvējs ierakstīts kā dalībnieks

Aktuāli