Ko darīt, ja uzņēmums pēkšņi tika likvidēts bez īpašnieka piekrišanas?

11.08.2021 Irina Štromberga, Juriste
Cropped image of business partners carrying briefcases on the foreground while their colleague standing on the background

Ir tāds jēdziens kā uzņēmuma vienkāršotā likvidācija, kas paredzēta Latvijas Republikas Komerclikuma 314.1 pantā. Saskaņā ar šo tiesību normu sabiedrība ar ierobežotu atbildību vai akciju sabiedrības darbību var izbeigt, pamatojoties uz komercreģistra un / vai uz nodokļu administrācijas lēmumu.

Uzņēmumu reģistram ir tiesības lemt par uzņēmuma darbības pārtraukšanu divos gadījumos:

  • ja uzņēmumam nav valdes vairāk nekā trīs mēnešus, un šis pārkāpums nav novērsts trīs mēnešu laikā no dienas, kad saņemts rakstisks brīdinājums no Uzņēmumu reģistra;
  • uzņēmums nav sasniedzams tā reģistrētajā juridiskajā adresē un šis pārkāpums nav novērsts divu mēnešu laikā no dienas, kad no Uzņēmumu reģistra saņemts rakstisks brīdinājums.

Pirmkārt, Uzņēmumu reģistrs nosūta Sabiedrībai paziņojumu ar prasību novērst pārkāpumu un brīdinājumu par Sabiedrības turpmāku izslēgšanu no komercreģistra, ja pārkāpums netiek novērsts noteiktajā termiņā.
Uzņēmuma darbību var arī izbeigt, pamatojoties uz nodokļu administratīvo lēmumu, ja:

  • uzņēmums viena mēneša laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas nav iesniedzis gada pārskatu un ir pagājuši vismaz seši mēneši kopš pārkāpuma izdarīšanas dienas;
  • uzņēmums viena mēneša laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas nav iesniedzis likumā noteiktās nodokļu deklarācijas par sešu mēnešu periodu;
  • uzņēmuma darbība tika apturēta, pamatojoties uz nodokļu administratīvo lēmumu, un uzņēmums triju mēnešu laikā pēc darbības apturēšanas nav novērsis norādīto trūkumu.

Pēc diviem vai trim mēnešiem (atkarībā no pārkāpuma) Uzņēmumu reģistrs pieņem lēmumu par sabiedrības izslēgšanu no komercreģistra, kas stājas spēkā viena mēneša laikā pēc tā paziņošanas sabiedrībai, ja tas nav pārsūdzēts ar likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat ar šo lēmumu Uzņēmumu reģistrs aicina visas personas, kuras ir ieinteresētas uzņēmuma likvidācijā, pieteikties un ierosināt likvidatoru.

Ja mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas neviena persona nav paziņojusi par savu nodomu likvidēt uzņēmumu parastajā kārtībā, kā arī, ja šo lēmumu nav pārsūdzējusi pati sabiedrība, uzņēmums tiek izslēgts no komercreģistra.

Atsevišķi var uzsvērt, ka saskaņā ar Komerclikuma 12.panta ceturto daļu, ja komersantam tiek nosūtīta korespondence uz komercreģistrā reģistrētu juridisko adresi, uzskatāms, ka komersants ir saņēmis šo korespondenci, ja sūtītājs var pierādīt šīs korespondences nosūtīšanu.

Respektīvi, korespondences faktiskajai saņemšanai vai nesaņemšanai nav nozīmes, un tas nebūs svarīgs arguments sabiedrībai, ja tiks pārsūdzēts Uzņēmuma reģistra lēmums.

Diemžēl uzņēmuma īpašnieks ne vienmēr uzzina par pieņemto lēmumu savlaicīgi. Ja tiek pārsniegts lēmuma pārsūdzēšanas termiņš, likums ļauj Uzņēmumu reģistram lūgt pagarināt vai pat atjaunot nokavētos procesuālos termiņus. Vēl nesen tas bija iespējams pat pēc uzņēmuma izslēgšanas no komercreģistra.

Iemesls ir tāds, ka vienkāršotās likvidācijas būtība ir “pamestu” komersantu izslēgšana no komercreģistra, ar kuriem neviens nevēlas nodarboties un kurus neviens nevēlas likvidēt parastajā veidā.

Kopš 2021.gada 1.augusta Uzņēmumu reģistra prakse ir mainījusies, un tagad ir iespējams lūgt atjaunot nokavētos procesuālos termiņus, kamēr uzņēmums nav izslēgts no komercreģistra. Pēc izslēgšanas situāciju vairs nevar mainīt.

Vajadzības gadījumā Juridiskais birojs Inlatplus ir gatavs savlaicīgi sniegt saviem klientiem juridisko palīdzību, lai atjaunotu nokavētos procesuālos termiņus un pārsūdzētu Uzņēmumu reģistra lēmumus.

Aktuāli