Kas ir mainījies kopš ārkārtējās situācijas beigām

18.06.2020 Aleksandrs Ļenkovskis, valdes loceklis

Ierobežojumi palika

Neskatoties uz ārkārtējās situācijas beigām, pamatojoties uz jauniem normatīvajiem aktiem ir noteikti pārvietošanās ierobežojumi caur Latvijas robežām, kā arī pienākums pašizolēties atsevišķos gadījumos.

2020.gada 10. jūnijā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas nosaka ierobežojumus pasažieru pārvadājumiem, tūrismam un ceļojumiem, kā arī atsevišķos gadījumos nosaka pienākumu pašizolēties pēc ierašanās Latvijā.

Riska valstis

Noteikumos norādīts, ka Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļa vietnē latviešu un angļu valodā tiek publicētas valstis, kurās Covid-19 vīrusa izplatība rada nopietnus draudus sabiedrības veselībai (turpmāk tekstā – Riska valsts).

Riska valstis ir valstis, kuras Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļa vietnē ir atzīmētas ar dzeltenu un sarkanu krāsu.

Uz šīs publikācijas brīdi Riska valstis ir Zviedrija, Apvienotā Karaliste, Portugāle un Beļģija, kā arī visas valstis ārpus Eiropas Savienības (ES).

Šis saraksts tiek atjaunots katru piektdienu.

Pasažieru pārvadāšanas, tūrisma un ceļošanas ierobežojumi

Saskaņā ar Noteikumu prasībām starptautiskā pasažieru pārvadāšana netiek veikta Riska valstīs. Iepriekš minētais noteikums neattiecas uz pasažieru pārvadājumiem (ne vairāk kā 5 cilvēki) ar privāto transportu, lidmašīnām un ūdens transporta līdzekļiem, neregulāriem pasažieru pārvadājumiem tranzītā, pārvadājumiem darbinieku nogādāšanai, kā arī uz pārvadājumiem ar sabiedrisko transportu.

Tāpat aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās aiz Eiropas Savienības ārējām robežām uz Riska valstīm (kuras, atgādināsim, šobrīd ir dažas ES valstis un visas valstis ārpus ES). Iepriekš minētais ierobežojums, tostarp, neattiecas uz:
• Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem (un viņu ģimenes locekļiem), kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir ārzemēs;
• ES, EEZ un Šveices pilsoņiem un pastāvīgiem iedzīvotājiem (un viņu ģimenes locekļiem), kuri atgriežas savā pastāvīgās uzturēšanās valstī, tostarp Latvijā;
• ārzemniekiem, kuri šķērso Latviju tranzītā, atgriežoties savā izcelsmes valstī;
• pasažieru un kravas transportlīdzekļu darbiniekiem;
• jūrniekiem, kuri dodas uz kuģi, lai strādātu, vai atgriežas no tā;
• iepriekš minētiem transporta pārvadājumu pasažieriem;
• ārzemniekiem, kuru ieceļošana Latvijā ir nepieciešama Latvijas komersanta darbībai (kas jāapstiprina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai);
• diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem.

Pašizolācijas pienākums

Saskaņā ar Noteikumu prasībām, ja persona pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijā atradās vienā no Riska valstīm, tad šādai personai 14 dienas pēc ierašanās Latvijā jāievēro pašizolācijas režīms: jāatrodas dzīvesvietā, nepakļaut citas personas infekcijas riskam un jāseko savam veselības stāvoklim.

No šī noteikuma izriet vairāki izņēmumi. Tostarp, tas neattiecas uz pasažieru un kravas transporta darbiniekiem, darbiniekiem, kas atgriežas no komandējumiem, un ārzemniekiem, kuru ieceļošana Latvijā ir nepieciešama Latvijas komersanta darbībai (kas jāapstiprina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai), ar nosacījumu, ka visām minētajām personām netiek novērotas infekcijas pazīmes.

Iepriekš minētie ierobežojumi nav vienīgie. Pārejas periods, kas sākās pēc ārkārtējās situācijas beigām, prasa pakāpeniskas izmaiņas normatīvajos aktos, ar mērķi novērst infekcijas atkārtotu izplatīšanos un atjaunot valsts parasto tiesisko kārtību, kāda bija pirms ārkārtējās situācijas sākuma.

Aktuāli