Vai vēl ir laiks kreditora prasības iesniegšanai PNB bankā?

09.01.2020 Irina Štromberga, Juriste

Sakarā ar to, ka 2019. gada 12. septembrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja A/S “PNB Banka” par maksātnespējīgu, visiem kreditoriem tika piedāvāts iesniegt kreditora prasību tiesas nozīmētājam maksātnespējas administratoram. Šādas prasības iesniegšanas termiņš ir 3 mēneši no tiesas lēmuma publicēšanas dienas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Publikācija tika veikta 2019. gada 19. septembrī. Attiecīgi trīs mēnešu termiņš notecēja 2019. gada 18. decembrī.

Tomēr, ja jums neizdevās iesniegt kreditora prasību noteiktajā termiņā, tas nenozīmē, ka jums nav tiesību to darīt vēlāk. Saskaņā ar Latvijas Maksātnespējas likuma 73.pantu kreditoram ir tiesības iesniegt kreditora prasību termiņā, kas nav ilgāks par 6 mēnešiem no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, bet ne vēlāk kā līdz dienai, kad sastādīts kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns. Tikai pēc šā termiņa iestājas noilgums, līdz ar to kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku.

Protams, šādiem nokavētajiem kreditoriem ir arī ierobežojumi: pirmkārt, saskaņā ar Latvijas Maksātnespējas likumu viņiem nav balsstiesību kreditoru sapulcēs; otrkārt, saskaņā ar Latvijas Kredītiestāžu likumu šādu kreditoru prasījumiem būs astotā prioritāte.

Neskatoties uz to, šajā laikā ir iespējams un nepieciešams pieteikties, jo kreditors saglabā savas prasības tiesības pret banku un iespēju iegūt viņam piederošos līdzekļus.

Aktuāli