Grozījumi Komerclikumā, kas pieņemti saistībā ar COVID-19

24.03.2020 Irina Štromberga, Juriste

Kopš šī gada 22. marta Latvijas Republikas Saeima steidzamā kārtā apstiprināja grozījumus Komerclikumā, kas kapitālsabiedrību dalībniekiem (akcionāriem) ļauj attālināti piedalīties dalībnieku sapulcēs un balsot. Tāpat šīs izmaiņas ir paredzētas, lai atvieglotu kapitālsabiedrību valdes un valdes locekļu sapulču rīkošanu.

Turklāt grozījumi paredz regulējuma ieviešanu, kas ļaus ar elektronisko saziņas līdzekļu starpniecību organizēt dalībnieku (akcionāru) ikgadējo sapulču rīkošanu tā, lai tiktu ievērotas normatīvo aktu prasības par gada pārskatu apstiprināšanu neatkarīgi no ierobežojumiem, kas tagad noteikti sapulču rīkošanai.

Ko tad Saeima piedāvāja komersantiem?

Iespēju attālināti piedalīties dalībnieku (akcionāru) sapulcēs

Komerclikumā bija noteikts, ka dalībniekiem un akcionāriem sapulcē jāpiedalās personīgi vai ar starpnieka starpniecību. Tomēr nebija skaidra regulējuma par to, vai dalībnieki varēja piedalīties sapulcē attālināti (piemēram, izmantojot video konferenci). Šāda regulējuma neesamība aizliedza kapitālsabiedrībām īpaši aicināt dalībniekus piedalīties sapulcēs, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus.

Tagad situācija ir mainījusies, un Saeimas pieņemtie grozījumi komersantiem un daļu (akciju) īpašniekiem dod vairākas iespējas organizēt dalībnieku (akcionāru) attālinātu sapulču rīkošanu:

1) dalībnieka tiesības balsot pirms sapulces;
2) dalībnieka tiesības piedalīties un balsot dalībnieku sapulcē, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus;
3) e-sapulču rīkošana.

Visos šajos gadījumos tiek uzskatīts, ka dalībnieks klātienē piedalās sapulcē un tiek iekļauts sapulcē klātesošo dalībnieku sarakstā, un dalībnieka nodotā balss tiek ieskaitīta balsošanas laikā tāpat kā sapulcē fiziski klātesošo dalībnieku balsis.

Dalībnieka tiesības balsot pirms sapulces

Jaunais regulējums ļauj dalībniekam nodot savu balsi pirms pašas sapulces rīkošanas. Šīs tiesības tiek piešķirtas katram un jebkuram kapitālsabiedrības dalībniekam neatkarīgi no viņam piederošo balsu skaita. Lai izmantotu šīs tiesības, tās nav nepieciešams norādīt sabiedrības statūtos, un dalībniekam nevajadzētu lūgt, lai šīs tiesības viņam tiktu piešķirtas. Sabiedrības paziņojumā par sapulces sasaukšanu būtu jānorāda informācija par iespēju balsot par darba kārtību pirms sapulces rīkošanas un jānorāda kārtība, kādā veidā dalībnieks var izmantot šīs tiesības (identifikācijas prasības, adrese, uz kuru tiek nosūtīta balsošana utt.).

Turklāt dalībniekam jānodrošina sabiedrībai iespēja viņu identificēt, piemēram, apliecināt savu parakstu zem balsojuma notariāli vai ar elektroniskā paraksta palīdzību. Tomēr sabiedrība var ieviest citu dalībnieku attālinātās identificēšanas procedūru. Tāpat dalībniekam ir jānodrošina, lai sabiedrība saņemtu viņa balsojumu vismaz vienu dienu pirms sapulces. Piemēram, dalībnieks kopā ar balsojumu var nosūtīt sabiedrībai prasījumu apstiprināt balsojuma saņemšanu. Gadījumā, ja balsojums netika saņemts vai netika apstiprināts, dalībnieks var piedalīties sapulcē un balsot, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus.

Dalībnieku e-sapulces un dalībnieka tiesības piedalīties un balsot sapulcē elektroniski

Jaunais regulējums ļauj dalībnieku sapulces rīkot attālināti, kā daļēji, tā arī pilnībā. Tajā pašā laikā likumā ir nodalītas sapulces, kas pilnībā tiek rīkotas ar elektronisko saziņas līdzekļu starpniecību (e-sapulces), no klātienē rīkotajām sapulcēm, kurās dalībniekiem ir tiesības elektroniski izmantot savas tiesības.

E-sapulces izslēdz dalībnieka tiesības personīgi ierasties sapulcē un būtībā paredz, ka dalībniekam ir pienākums piedalīties un balsot sapulcē, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus. Kapitālsabiedrība var rīkot šādas sapulces tikai gadījumā, ja šādu rīkošanas formu paredz sabiedrības statūti.

Tajā pašā laikā dalībnieka tiesības piedalīties un balsot sapulcē, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus, nozīmē, ka sapulce tiek rīkota klātienē, bet dalībniekam tiek dota iespēja izvēlēties attālinātu dalības un balsošanas formu. Protams, šajā gadījumā tiek noteikta sapulces rīkošanas vieta un laiks, kur dalībnieki var ierasties un izmantot savas tiesības. Tajā pašā laikā dalībniekiem tiek nodrošināta iespēja attālināti pieslēgties dalībnieku sapulcei, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus. Šajā gadījumā daļa vai visi dalībnieki sapulcē piedalās attālināti, taču tā ir viņu (dalībnieku) brīva izvēle: piedalīties sapulcē klātienē vai attālināti.

Piedalīšanās sapulcēs, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus, neierobežo citas dalībnieku tiesības, piemēram, tiesības izteikties, uzdot jautājumu vai apstrīdēt pieņemto lēmumu likumā noteiktajā kārtībā.

Aktuāli