Algu izmaiņas darbiniekiem no trešām valstīm

18.03.2024 Karina Kaca, Juriste

Š.g. 8.februārī stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par ārzemniekam nepieciešamo finanšu līdzekļu apmēru un finanšu līdzekļu esības konstatēšanu (turpmāk – Noteikumi), kas paredz izmaiņas minimālajā darba samaksā strādājošajiem no trešajām valstīm no 2024. gada 1. aprīļa.

Darba devēji jau sen ir lūguši vienkāršot prasības ārvalstu darbaspēka piesaistei. Ņemot vērā darbaspēka trūkumu valsts ekonomikai svarīgās nozarēs, piemēram, ražošanā un būvniecībā, Latvijas valdība ir atvieglojusi vairākas prasības ārvalstu darbiniekiem. Izmaiņas skāra arī algas.

Ja vēl nesen ārzemju darbinieka alga bija piesaistīta Latvijā strādājošo vidējai bruto darba samaksai par iepriekšējo gadu (līdz 8.februārim šī summa bija 1373 eiro), tad tagad, aicinot strādāt Latvijā trešo valstu pilsoņus, minimālā alga tiks piesaistīta vidējai bruto darba samaksai nozarē, kurā darbinieks ir nodarbināts, vai vidējai darba samaksai visās nozarēs (kas šobrīd ir 1537 eiro).

Ja konkrētajā nozarē (runa ir par tādām nozarēm kā informācijas tehnoloģijas, finanses, apdrošināšana, juridiskie pakalpojumi) algas ir virs vidējās, tad tagad par minimālo tiek ņemta vidējā alga visās nozarēs (t.i. 1537 eiro). Ja kādā nozarē (piemēram, izglītībā vai ēdināšanā) algas ir zemākas par vidējo visās nozarēs, tad minimālais “atskaites punkts” ir alga šajā konkrētajā nozarē.

Apskatīsim konkrētu piemēru. Piemēram, darba devēja uzņēmums strādā izmitināšanas nozarē un vēlas pieņemt darbā ārzemnieku. Pirms Noteikumu spēkā stāšanās darba devējam šādam darbiniekam bija jāmaksā alga vismaz 1373 eiro apmērā, bet tagad, sākot ar šā gada 1.aprīli, būs jāmaksā tikai 993 eiro, jo vidējā bruto darba samaksa izmitināšanas un ēdināšanas nozarē sastāda tieši tik daudz.

Jauni Noteikumu grozījumi atvieglos darbinieku piesaisti no trešajām valstīm nozarēm, kurās algas ir zem vidējās. Papildus iepriekš minētajai izmitināšanas nozarei, tās jo īpaši ietver izglītības jomu (vidējā bruto darba samaksa ir 1247 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas jomu (1286 eiro), vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību (1365 eiro), transporta jomu (1477 eiro). Savukārt nozarēs, kurās mēneša vidējā bruto darba samaksa pārsniedz 1537 eiro, piemēram, informācijas un komunikācijas pakalpojumi (2549 eiro), finanšu sektors (2678 eiro), elektroenerģija (1972 eiro) u.c., minimālā mēneša darba alga joprojām tiks piesaistīta vidējai algai valstī (tātad, tā būs 1537 eiro).

Aktuāli