Kā atgriezt AS “Gaso” samaksāto kompensāciju par dabasgāzes lietošanas kārtības pārkāpšanu

20.04.2020 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

2020.gada 20. martā Satversmes tiesa ir pieņēmusi galīgo spriedumu. Ministru kabineta 2008. gada 16. decembra noteikumu Nr.1048 “Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi” normas tika atzītas par neatbilstošām Latvijas Republikas Satversmes 64. un 105. pantam. Iepriekš, pamatojoties uz šiem noteikumiem, kompensācijas apmērs, kurš gāzes lietotājam bija pienākums maksāt pārkāpuma gadījumā, tika aprēķināts un piedzīts tiesvedības kārtībā.

Tagad AS “Gaso” prasības par kompensācijas piedzīšanu par dabasgāzes izmantošanas pārkāpumiem ir atzītas par nelikumīgām.

Kopš šo noteikumu pieņemšanas brīža iepriekšminēto noteikumu 56., 58. un 87. punkti ir atzīti par nelikumīgiem.

56.punkts: “Ja sistēmas operators konstatē šo noteikumu vai līguma pārkāpumu, kura dēļ lietotājam ir samazināts uzskaitītais dabasgāzes patēriņa apjoms vai radīta iespēja dabasgāzi patērēt bez maksas, lietotājs samaksā sistēmas operatoram par izlietoto dabasgāzi, kā arī kompensāciju”.

58.punkts: “Sistēmas operators šo noteikumu 56.punktā paredzēto kompensāciju nosaka, reizinot aprēķināto izlietotās dabasgāzes daudzumu ar tarifu divkāršā apmērā”.

87.punkts: “Sistēmas operators aprēķina šo noteikumu 56.punktā minētā pārkāpuma rezultātā izlietotās dabasgāzes daudzumu mājsaimniecības lietotājam saskaņā ar sistēmas operatora apstiprinātajā norēķinu kārtībā noteiktajām dabasgāzes diferencētajām patēriņa normām”.

Pašreizējā tiesu praksē šīs normas tika piemērotas vienveidīgi, kā rezultātā AS „Gaso” prasības, kas balstītas uz šīm normām, tika apmierinātas.

Pēc Satversmes tiesas sprieduma pieņemšanas visām tām personām, no kurām tiesas iepriekš ir piedzinušas naudas summas par labu AS “Gaso”, pamatojoties uz iepriekšminētajām normām, ir tiesības 3 mēnešu laikā pēc Satversmes tiesas sprieduma stāšanās spēkā vērsties tiesā ar pieteikumu izskatīt lietu no jauna sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

Tādējādi gāzes lietotājam, kurš iepriekš bija spiests maksāt kompensāciju, pamatojoties uz iepriekšminētajām normām, tika sniegta reāla iespēja atgriezt atpakaļ samaksāto naudu.

Palīdzība samaksātās kompensācijas atgriešanā ir viens no daudziem citiem pakalpojumiem, ko juridiskais birojs Inlatplus ir gatavs sniegt saviem klientiem.

Aktuāli