Kādi ir darba devēja pienākumi sakarā ar izsludināto ārkārtas situāciju

11.10.2021 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

2021.gada 9.oktobrī LR Ministru kabinets pieņēma rīkojumu Nr.720, saskaņā ar kuru Latvijā tika ieviests ārkārtas režīms uz laiku no 2021. gada 11. oktobra līdz 2022.gada 11.janvārim.

Kādi ierobežojumi tika ieviesti un kādi pienākumi jāievēro šajā periodā, par kuru pārkāpumu var rasties administratīvā atbildība un var piemērot administratīvo sodu?

Viena no svarīgākajām prasībām ir darba devējam uzticētie pienākumi.

Darba devējam ir pienākums:

  1. nodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj;
  2. organizē darbu tā, lai klātienē ar darba devēja norīkojumu darba pienākumus veiktu tikai tie darbinieki (amatpersonas), kuri nodrošina darbu nepārtrauktību un nevar to veikt attālināti savā dzīvesvietā;
  3. nodrošina, ka darbinieki, kuriem nav sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, darba telpās atrodas tikai ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai darba devēja veiktu antigēna testu, kas nav vecāks par 72 stundām;
  4. nepieļauj darbinieku pulcēšanos vietās, kas nav saistītas ar tiešo darba pienākumu veikšanu;

Pirmais un ceturtais punkts var neattiekties uz darbiniekiem, kuriem risks saskarties ar citiem darbiniekiem vai apmeklētājiem gan darba vietā, gan koplietošanas telpās nav būtisks.

Ja darba devējs ir informējis darbinieku, ka darba pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, darbinieka pienākums ir uzsākt vakcināciju ne vēlāk kā 7 dienu laikā no minētās informācijas saņemšanas un to pabeigt ne vēlāk kā 7 dienas pēc vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītā īsākā termiņa. Ja darbinieks vakcināciju nav uzsācis vai pabeidzis noteiktajā termiņā (līdz 2021. gada 15. novembrim), darba devējs darbinieku atstādina no darba pienākumu veikšanas.

Iepriekš minētais prasījums ir obligāts tikai tad, ja darba devējs ir patstāvīgi noteicis, ka uzņēmums pieprasa no darbiniekiem vakcinācijas sertifikātus, un viņš par to informēja darbiniekus.

Darba devējs izvērtē katra darbinieka, tostarp brīvprātīgo un personu ar ārpakalpojuma līgumiem, darba pienākumus un darba apstākļus klātienē, nosakot inficēšanās risku un iespējamo risku citu cilvēku veselībai. Pamatojoties uz minēto inficēšanās risku izvērtējumu darba vietā, vērtējot katru gadījumu individuāli un ņemot vērā samērīguma, tiesiskuma un vienlīdzības principu, pieprasa, lai, darbiniekam būtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, ja pastāv kāds no minētajiem apstākļiem:

  1. ja darbinieks darba pienākumu pildīšanas laikā ir tiešā saskarsmē ar klientiem, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem no klienta vai vairāki darbinieki darba pienākumus veic ilgstošā savstarpējā saskarsmē, nonāk fiziskā kontaktā vai ilgstoši atrodas tuvāk par diviem metriem;
  2. ja darbiniekam ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms;
  3. ja darbinieka klātienes darba pienākumi ir kritiski svarīgi sabiedrībai, kā arī uzņēmuma vai iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Ja darbiniekam darba pienākumu veikšanai, epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanai darba vietā vai pakalpojumu sniegšanai nepieciešams testēšanas sertifikāts, darbinieks (amatpersona) nodrošina Covid-19 testa veikšanu par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

Aktuāli