“Lokdauns” un mājsēde uz mēnesi

22.10.2021 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Pirms neilga laika visā Latvijas teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, saskaņā ar kuru tika ieviesti noteikti ierobežojumi un prasības (uz laiku no 2021. gada 11. oktobra līdz 2022. gada 11. janvārim).

Ņemot vērā, ka epidemioloģiskā situācija valstī ir krasi pasliktinājusies un ir radusies nepieciešama steidzami ieviest papildu ierobežojumus, 2021. gada 20. oktobrī tika pieņemti grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojumam Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”.

Kas jauns tika ieviests un pēc kādiem jauniem noteikumiem mums tagad būs jādzīvo?

Kā atceramies, saskaņā ar šī rīkojuma iepriekšējo redakciju, uzņēmumā bija atļauta tādu darbinieku klātbūtne, kuriem nav vakcinācijas sertifikāta vai pārslimošanas sertifikāta (nepieciešams Covid-19 testēšanas sertifikāts vai antigēna tests), ja darba devējs, izvērtējot darbinieka pienākumus un darba apstākļus, nav konstatējies inficēšanās risku un iespējamo risku citu cilvēku veselībai. Citiem vārdiem sakot, varēja noteikt, ka obligāta vakcinācija visiem darbiniekiem uzņēmumā nav vajadzīga.
Tagad rīkojums papildināts ar 5.7.1 punktu, saskaņā ar kuru visiem citiem darbiniekiem, kuri nav minēti šajā normatīvajā aktā, respektīvi, tie, kuriem, izvērtējot darbinieka pienākumus un darba apstākļus, nebija jābūt vakcinācijas sertifikātam vai pārslimošanas sertifikātam un kuri veic darba pienākumus klātienē,  sakot ar 2021. gada 15. decembri būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.
Tādējādi no 2021. gada 15. decembra visiem darbiniekiem, kuri veic darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Citas prasības, kas attiecas uz uzņēmumiem un ne tikai

Tālāk norādītās prasības tiek ieviestas laika posmam no 2021.gada 21.oktobra līdz 2021.gada 14.novembrim.

1. Aizliegt iedzīvotāju pārvietošanos laikposmā no plkst. 20.00 līdz plkst. 5.00, nosakot pienākumu iedzīvotājiem uzturēties savā dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā, tai skaitā samazināt tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem. Aizliegums pārvietoties, ja persona uzrāda aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu, nav attiecināms:

  • uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās vai veic darba vai dienesta pienākumus (apakšpunktā minētajā gadījumā persona apliecinājumā norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku, darbavietas nosaukumu, adresi un darba devēja vai tās norīkotas kontaktpersonas tālruņa numuru);
  • uz pārvietošanos, kas nepieciešama psiholoģiskā atbalsta, ārstniecības pakalpojumu (tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju) vai dzīvnieku veterinārmedicīniskās aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai diennakts aptiekas apmeklējumam (apakšpunktā minētajā gadījumā persona apliecinājumā norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas adresi, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku, kā arī pakalpojuma saņemšanas vietu);
  • uz pārvietošanos, lai nokļūtu līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai atgrieztos no tās dzīvesvietā (apakšpunktā minētajā gadījumā persona apliecinājumā norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas adresi, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku, kā arī pakalpojuma saņemšanas vietu);

2. Privāto transportlīdzekli atļauts pārvietoties vienlaikus tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai divām personām, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi (visas transportlīdzeklī esošās personas lieto sejas maskas).

3. Klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un tirdzniecības vietas klātienē darbu uzsāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā plkst. 19.00. Degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks, tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas likvidēšanas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks netiek ierobežots.

4. Visi darbinieki, kas strādā klātienē (tai skaitā pilnībā vakcinētas un pārslimojušas personas), ierodoties darba vietā, rakstveidā apliecina, ka tām nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju un tās nav bijušas tiešā kontaktā ar personām, kurām noteikta izolācija, mājas karantīna vai pašizolācija.

5. Aizliegts sniegt klātienes saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, azartspēlēm, derībām, atrakcijām (tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos), skaistumkopšanu, labsajūtu, aktīvo atpūtu, fiziskajām aktivitātēm, sportu, tūrismu (izņemot izmitināšanu un ārvalstu ceļojumus), foto un video pakalpojumiem (izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem un plašsaziņas līdzekļu darba nodrošināšanai), klātienes konsultācijām, kolektīvām medībām.

6. Saimnieciskos pakalpojumus, izņemot iepriekš minētos, var sniegt, nodrošinot vienam apmeklētājam ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības.

7. Tirdzniecības pakalpojumus klātienē sniedz tikai:

  • preču veikali, kur 70 % no preču sortimenta ir pārtikas preces;
  • preču veikali, kur 70 % no preču sortimenta ir higiēnas preces;
  • aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
  • optikas preču veikali;
  • degvielas uzpildes stacijas;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • grāmatnīcas;
  • telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas;
  • ziedu tirdzniecības vietas;
  • reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību.

8. Pakalpojuma sniedzējs nodrošina ar distances saziņas līdzekļiem iegādāto preču izsniegšanu tikai ārpus tirdzniecības vietas telpām (apmeklētāji nedrīkst uzturēties tirdzniecības vietas telpās) vai ar preču piegādi.

9. Tirdzniecības vietā tirdzniecības pakalpojumu sniedzējs vienam apmeklētājam nodrošina ne mazāk kā 25 m2 no publiski pieejamās telpu platības. Tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Mājsēdes laikā pilnībā vakcinēti vai pārslimojušas personas ir tiesīgas saņemt īslaicīgas darbnespējas lapu.

Aktuāli