Fiziskās personas maksātnespēja

21.12.2023 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Ikviena fiziska persona, kas nonākusi finansiālās grūtībās un pēdējos 6 mēnešus ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs, var lūgt tiesu ierosināt fiziskās personas maksātnespējas procesu, lai atbrīvotos no neizpildītām saistībām un atjaunotu maksātspēju.
Fiziskās personas maksātnespējas pazīmes ir:

  • parādnieks nespēj nokārtot parādsaistības, kurām termiņš jau iestājies un šo parādsaistību kopsumma pārsniedz 5000 eiro;
  • sakarā ar pierādāmiem apstākļiem parādnieks nespēj nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš ir gada laikā, un šādu parādsaistību kopsumma pārsniedz 10 000 eiro.
    Fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanas priekšnoteikums ir, lai parādniekam būtu līdzekļi, lai samaksātu administratoram vienreizēju atlīdzību divu minimālo algu apmērā.
    Fiziskās personas maksātnespējas process sākas no dienas, kad tiesa ar savu lēmumu pasludinājusi maksātnespējas procesu, un ilgst līdz dienai, kad tiesa pieņem lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu.

Pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas tiek savākta informācija un dokumenti, kas apliecina gan neizpildītas saistības esamību pret kreditoriem, gan arī to, ka parādniekam nav īpašumu un ienākumu, lai dzēstu parādus kreditoriem.

Tiklīdz tiesa pieņem lēmumu par maksātnespējas procesa uzsākšanu, parādnieks saņem acīmredzamas priekšrocības:

  • tiek apturēta jebkādu tiesas un citu institūciju lēmumu izpilde par parādu piedziņu un saistību izpildi piespiedu kartībā;
  • tiek apturēta jebkādu procentu, soda naudas, nokavējuma naudas aprēķināšana, tai skaitā nokavējuma naudas aprēķināšana, kura tiek noteikta kā procentu maksājums par nodokļu;
  • kreditori zaudē tiesības pieprasīt tūlītēju parādnieka mantas pārdošanu;
  • kreditori un parādu piedziņas kompānijas pārstāj radīt neērtības parādniekam ar saviem atgādinājumiem un prasībām.

Parādnieka galvenais pienākums maksātnespējas procesā ir atbilstoši savām iespējām gūt ienākumus, sadarboties ar maksātnespējas administratoru, sniegt ticamu informāciju par saviem ienākumiem un mantu, kā arī saistību dzēšanas plāna sastādīšana un turpmāka īstenošana.

Atkarībā no parādnieka ienākumu līmeņa un neizpildīto saistību kopsummas tiek sastādīts saistību dzēšanas plāns uz laiku no 6 mēnešiem līdz 3 gadiem.

Kad parādnieks sekmīgi ir veicis saistību dzēšanas plānu, tiesa pieņem nolēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu un parādnieka atbrīvošanu no atlikušajām saistībām, izņemot tās, no kuram nevar atbrīvot (piemēram, no uzturlīdzekļu samaksas, no administratīvajiem sodiem, no zaudējuma atlīdzināšanas un citi).

Juridiskais birojs Inlatplus ar daudzu gadu pieredzi šādos gadījumos, ir gatavs sniegt juridisko palīdzību ikvienai fiziskai personai, kurai ir maksātnespējas pazīmes un kura vēlas atbrīvoties no atlikušajām parādsaistībām.

Aktuāli