Ir ieviesta jauna nodeva par īpašuma tiesību reģistrāciju

08.07.2021 Maja Geraskina, nodokļu konsultants

No 2021. gada 1. jūlija stājās spēkā grozījumi LR MK noteikumi 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr.1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” saskaņā ar kuriem tika noteiktas jaunas nodevas.

1,5% no nekustamā īpašuma vērtības – īpašuma atsavināšanas gadījumā, pamatojoties uz līgumu vai tiesas lēmumu par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram, ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona;

2% no nekustamā īpašuma vērtības – īpašuma atsavināšanas gadījumā, pamatojoties uz līgumu vai tiesas lēmumu par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašnieks vai kreditors, ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona.

3% no nekustamā īpašuma vērtības – īpašuma atsavināšanas gadījumā, pamatojoties uz dāvinājuma līgumu.

1% no kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldāmās nekustamā īpašuma ieguldījuma summas – nekustamā īpašuma ieguldīšana kapitālsabiedrības pamatkapitālā.

Turpmāk minētie noteikumi netiek mainīti

Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem, vecvecākiem – 0,5 % no nekustamā īpašuma vērtības (euro).

Lietās par apstiprināšanu mantojuma tiesībās:

  • laulātajam un kopā ar mantojuma atstājēju dzīvojušajiem pirmās, otrās un trešās šķiras mantiniekiem – 0,25 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtība;
  • pārējiem pirmās un otrās šķiras mantiniekiem – 0,5 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtības;
  • pārējiem trešās šķiras mantiniekiem – 1,5 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtības;

Lietās par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā:

  • laulātajam un pirmās, otrās un trešās šķiras mantiniekiem – 0,125 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtības;
  • ceturtās šķiras mantiniekiem – 4 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtības;
  • pārējiem testamentārajiem vai līgumiskajiem mantiniekiem – 7,5 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtības;
  • testamentārajiem vai līgumiskajiem mantiniekiem, ja tie ir sabiedriskā labuma organizācijas, – 1,5 % no mantotā nekustamā īpašuma vērtības.
Aktuāli