Vai ir jāreģistrē drons, lai to izmantotu?

16.03.2021 Jekaterina Nediļko, jurists

No 2021. gada 5. janvāra bezpilota gaisa kuģu sistēmu ekspluatantiem un tālvadības pilotiem ir jāreģistrējas Latvijas Civilās aviācijas aģentūras jaunajā bezpilota gaisa kuģu jeb dronu e-pakalpojumu portālā https://e.caa.lv/.

Ekspluatants ir jebkura fiziska vai juridiska persona, kuras rīcībā ir bezpilota gaisa kuģis (drons) ar ko tiek veikts lidojums.

Persona vienlaikus var būt gan ekspluatants, gan arī tālvadības pilots (ja persona faktiski vada drona lidojumu).

Tāpat persona var būt tikai tālvadības pilots, ja tā, piemēram, veic lidojumus uzņēmuma vārdā (šajā gadījumā uzņēmums būtu ekspluatants).

Ja esat iegādājies dronu un plānojat veikt lidojumus savām vajadzībām, Jūs vienlaicīgi esat gan ekspluatants, gan tālvadības pilots.

Pamatnosacījumi reģistrācijai portālā https://e.caa.lv/:

  • attālinātās reģistrācijas maksa – 5 eiro;
  • tālvadības pilota vecums – sākot ar 16 gadiem;
  • iziet apmācības kursu un nokārtot eksāmenu – attālināti.

Eksāmens ilgst 40 minūtes un sastāv no 40 jautājumiem ar vairākiem atbilžu variantiem. Uz katru jautājumu ir viena pareiza atbilde.
Eksāmens tiek uzskatīts par nokārtotu, ja pareizi atbildēti vismaz 75% jautājumu.

Veiksmīga eksāmena nokārtošanas gadījumā informācija par to tiks ievietota portālā https://e.caa.lv/, un apstiprinājums par sekmīgu A1/A3 apakškategorijas tālvadības pilota eksāmena nokārtošanu būs pieejams sadaļā “Manas licences”, kur var apskatīt un lejupielādēt saņemto apliecību.

Ja saņemat neapmierinošu atzīmi, eksāmenu var kārtot vēlreiz. Papildu maksa netiks ņemta.

Reģistrācija jāveic vienreiz, neatkarīgi no tā, cik dronu ir Jūsu rīcībā.

Dronu lietotājiem, kuri pilotē vairāk nekā 250 gramus smagu dronu, jāreģistrējas obligāti. Tāpat tas attiecas uz lietotājiem, kuru izmantotā drona masa ir mazāka par 250 gramiem, bet ar video vai foto funkciju.

Šī kārtība attiecas uz visiem bezpilota gaisa kuģu lietotājiem, neatkarīgi no veikto lidojumu mērķa vai bezpilota gaisa kuģa masas un izmēra (t.sk. rotaļlietām – paredzētas lietošanai bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem).

Bezpilota gaisa kuģu sistēmu ekspluatantiem (lietotājiem, kuru vārdā tiek veikts lidojums) drons jāmarķē ar reģistrācijas numuru, kas tiks saņemts portālā pēc veiksmīgas reģistrācijas un atļaujas saņemšanas.

Marķējumam jābūt salasāmam bez papildu aprīkojuma izmantošanas. Ja bezpilota gaisa kuģa izmērs vai citas īpašības neļauj izvietot marķējumu uz tā virsbūves, to var izdarīt akumulatoru nodalījumā ar nosacījumu, ka nav vajadzīgi papildu instrumenti, lai piekļūtu marķējumam un to izlasītu.

Jāatzīmē, ka reģistrācijas procesā tiek piešķirti dažādi numuri. Uz bezpilota gaisa kuģa jābūt norādītam drona operatora numuram, nevis attālinātam identifikācijas numuram vai attālinātā pilota numuram.

Jaunais regulējums noteikts saskaņā ar 2021. gada 1. janvārī spēkā stājušies grozījumiem likumā “Par aviāciju”, kuri paredz tiesību normas, kas nepieciešamas, lai piemērotu Eiropas Savienības tiesību aktus par bezpilota gaisa kuģiem (piemēram, 2019. gada 24. maija Regula (ES) 2019/947 par bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijas noteikumiem un procedūrām), kā arī tiesību normas, kas paredz administratīvo atbildību par pārkāpumiem dronu pilotēšanas jomā.

Saskaņā ar likuma “Par aviāciju” 124.1 panta pirmo daļu, par lidojuma veikšanu ar bezpilota gaisa kuģi, kas nav marķēts vai identificējams, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu: fiziskajai personai – no 10 līdz 30 naudas soda vienībām (50 – 150 eiro), bet juridiskajai personai – no 30 līdz 100 naudas soda vienībām (150 – 500 eiro).

Savukārt likuma “Par aviāciju” 124.1 panta piektā daļa paredz, ka par lidojuma veikšanu ar bezpilota gaisa kuģi, ja bezpilota gaisa kuģu sistēmu ekspluatants, bezpilota gaisa kuģis, tālvadības pilots nav reģistrēts attiecīgajā Civilās aviācijas aģentūras reģistrā, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu: fiziskajai personai no 10 līdz 140 naudas soda vienībām (50 – 700 eiro), bet juridiskajai personai – no 30 līdz 400 naudas soda vienībām (150 – 2000 eiro).

Viena naudas soda vienība ir 5 eiro (uz 16.03.21.).

Tāpat ir jāatzīmē, ka līdz šim dronu pilotēšanas prasības noteica 2019. gada 13. augusta Ministru kabineta noteikumi Nr. 368 “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumi”. Taču 2021. gada 1. jūlijā tie zaudēs spēku. Tas nozīmē, ka turpmāk tiesību normas, kas paredz dronu pilotēšanas noteikumus nacionālajā līmenī, tiks noteiktas tikai likumā “Par aviāciju”.

Aktuāli