Jaunās prasības attiecībā uz dokumentu legalizāciju

14.06.2019 Karina Kaca, Juriste

Vēl pavisam nesen publiskajiem dokumentiem, kas tika izsniegti Krievijas Federācijā, Ukrainā, Baltkrievijas Republikā, Kazahstānā, kā arī dažās citās bijušās PSRS valstīs, ar kurām Latvijai bija noslēgti divpusējie līgumi par tiesisko palīdzību, bija juridiskais spēks Latvijā bez to papildus legalizācijas  (t.i. bez Apostille). Bez šaubām, tas bija ļoti ērti visiem, kas iesniedz minētajās valstīs izsniegtos dokumentus dažādās Latvijas iestādēs (PMLP, Uzņēmumu reģistrā, Dzimtsarakstu nodaļās u.t.t.). Taču situācija, diemžēl, ir mainījusies.

Informējam, ka sākot ar 2019.gada 1.aprīli Krievijas Federācijā in citās augstāk minētajās valstīs izsniegtajiem publiskajiem dokumentiem (te, pirmām kārtām, runa ir par dzimšanas apliecībām, laulības apliecībām, izziņām par nesodāmību un diplomiem par augstāko izglītību) ir jābūt  apstiprinātiem ar apliecinājumu “Apostille”  attiecīgās valsts kompetentajā iestādē. 

Ņemot vērā to, ka dokumentu apliecināšana ar apliecinājumu “Apostille”  parasti prasa zināmu laiku, ir svarīgi veikt šo procedūru savlaicīgi. 

Bez tam, Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments nesen ir izplatījis sekojošo informāciju. No 1.jūlija dokumentu apliecināšana ar „Apostille” Konsulārajā departamentā vairs netiks veikta. No 1.jūlija dokumentu apliecināšanu ar „Apostille” veiks zvērināti notāri.

Aktuāli