Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām

12.01.2022 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

2022.gada 1.janvārī stājās spēkā jauns likums par fizisko personu atbrīvošanu no parādsaistībām, kas dod iespēju personām, kuras nonākušas finansiālās grūtībās, atbrīvoties no parādsaistībām, kas izriet no patērētāja kreditēšanas līguma, ja parāda summa pārsniedz vienas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, bet nepārsniedz 5000 eiro.

Ja privātpersona nespēj samaksāt parādu un atbilst visiem likumā noteiktajiem kritērijiem, tad šādai personai ir tiesības iesniegt notāram pieteikumu par atbrīvošanu no parādsaistībām.

Parādniekam pēc pieteikuma iesniegšanas un pieņemšanas

ir pienākums sešu mēnešu laikā apgūt Nodarbinātības valsts aģentūras vadītos bezmaksas finanšu pratības kursus.

Ja kreditors iebilst pret parādnieka pieteikumu par atbrīvošanu no parādsaistībām, tad kreditoram ir tiesības iesniegt prasību tiesā notāra noteiktajā termiņā. Uz laiku, kamēr turpinās lietas izskatīšana, notārs atliek pieteikuma izskatīšanu.

Ja sešu mēnešu perioda beigās no pieteikuma pieņemšanas dienas notārs konstatē, ka parādnieks ir pabeidzis finanšu pratības kursus un kreditors nav cēlis prasību tiesā pret parādnieku, un nav citu šķēršļu atbrīvot parādnieku no parādsaistībām, notārs sastāda notariālo aktu par parādnieka atbrīvošanu no parādsaistībām.

Informāciju, ka fiziskā persona ir atbrīvota no parādsaistībām, notārs paziņo maksātnespējas reģistram, kas izdara attiecīgu ierakstu reģistrā.

Pēc ieraksta izdarīšanas maksātnespējas reģistrā par parādnieka atbrīvošanu no parādsaistībām parādniekam turpmākos 2 gadus ir aizliegts slēgt jaunus patēriņa kreditēšanas līgumus.

3 mēnešu laikā pēc tam, kad notārs ir sastādījis aktu par parādnieka atbrīvošanu no parādsaistībām, parādniekam ir pienākums iesniegt notāram vienu no šādiem dokumentiem:

  • izziņu par darba tiesisko attiecību vai tām līdzvērtīgu attiecību esamību, norādot to termiņu;
  • apstiprinājumu, ka reģistrēts kā komersants vai persona, kas veic saimniecisko darbību;
    -dokumentus, kas objektīvi pamato darbnespēju visā triju mēnešu periodā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām;
  • Nodarbinātības valsts aģentūras lēmumu par bezdarbnieka statusa piešķiršanu.

Minētās prasības neattiecas uz personu, kas saņem vecuma pensiju vai sasniegusi pensijas vecumu.

2 gadu laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka atbrīvošanu no parādsaistībām, kreditoram vai citai personai, kuras likumīgās intereses tiek skartas, kā arī notāram ir tiesības vērsties tiesā un atcelt privātpersonas atbrīvošanu no parādsaistībām.

Pieteikumu par fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām atcelšanu var iesniegt, ja:

  • parādnieks nepilda savus pienākumus nodrošināt notāram nepieciešamos dokumentus vai pārkāpj noteiktos ierobežojumus jaunu kredītu saņemšanai;
  • iesniedzot pieteikumu notāram, parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, kuru dēļ nepamatoti atbrīvots no parāda saistībām.

Iespēju atbrīvoties no parādsaistībām var izmantot tikai vienu reizi.

Aktuāli