Darbinieka atstādināšana un atlaišana, gadījumā ja nav vakcinācijas sertifikāta

11.11.2021 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Š.g. 6.novembrī tika pieņemti grozījumi “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības” likumā, saskaņā ar kuriem likumā tika ieviesta jauna nodaļa ar nosaukumu “Epidemioloģiskā drošība darba vidē”.

Šīs nodaļas normas uzliek darba devējam par pienākumu noteikt amatus vai darbinieku kategorijas, uz kurām attiecas normatīvo aktu prasības un nosacījumi par vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamību un informēt par to darbiniekus.

Savukārt, darbiniekam ir pienākums informēt darba devēju par sertifikāta esamību un uzradīt to darba devējam tā noteiktajā kartībā.

Ja darbinieks nav saņēmis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas pēc darba devēja izvērtēšanas ir nepieciešams darba pienākumu veikšanai, tas ir pietiekams iemesls uzskatīt, ka konkrētais darbinieks neatbilst veiktajam darbam (ieņemamajam amatam).

Ja darba devējam nav iespēju pārcelt darbinieku citā piemērotā darbā (amatā), kur sertifikāts nav vajadzīgs, vai nodrošināt darbiniekam darba pienākumu izpildi attālināti, tad darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba pienākumu veikšanas līdz brīdim, kad darbinieks saņems vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, vai noteikt dīkstāvi darbinieka vainas dēļ, bez jebkādas kompensācijas izmaksas par atstādināšanu no darba vai dīkstāves laiku.

Aizliegts darbinieku atstādināt no darba uz laiku, kas pārsniedz trīs mēnešus.

Ja pēc maksimālā atstādināšanas laika vai dīkstāves darbinieka vainas dēļ, kura ilgst vairāk par trim mēnešiem, darbinieks bez objektīva iemesla nebūs ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darba devējam ir tiesības nekavējoties izbeigt darba attiecības ar viņu, izmaksājot atlaišanas pabalstu viena mēneša darba algas apmērā, vai vienas vidējās mēneša darba algas apmērā, ja darbiniekam noteikta akorda alga.

Tai pašā laikā valdībai tika uzlikts par pienākumu izstrādāt ar personas veselības stāvokli saistītos izņēmumus obligātās vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikāta pieprasīšanai darba pienākumu veikšanai.

Ja darba devējam ir iespēja nodrošināt darbiniekam attālinātā darba iespējas un darba specifika to pieļauj, un ja darba devējs uzskata, ka šādam darbiniekam nav nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts darba pienākumu veikšanai, tad pašreiz spēkā esošās likuma normas neprasa, lai darbiniekam obligāti būtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Aktuāli