Tiesības uz latvijas pensiju ASV pilsoņiem

28.08.2023 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Ja ASV pilsonis, kurš pastāvīgi dzīvo ASV, iepriekš strādāja Latvijā (arī Latvijas Padomju gados), tad šādai personai ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju Latvijā, ņemot vērā Latvijas likumos noteikto pensionēšanās vecumu un nepieciešamo apdrošināšanas stāžu.

Latvijas pensiju aprēķina tikai par Latvijā uzkrāto darba stāžu.

Lai saņemtu Latvijas pensiju, personai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) jāiesniedz pieteikums pensijas saņemšanai, kam jāpievieno dokumenti, kas apliecina darba stāžu un līdzvērtīgus darba periodus Latvijā. Iesniedzot pieteikumu pa pastu, tam jābūt notariāli apliecinātam ar APOSTILLE.

Ja cilvēkam nav darba grāmatiņas, informāciju par darba stāžu Latvijā var pieprasīt Latvijas Nacionālajā arhīvā, iesniedzot attiecīgu iesniegumu.

Jāņem vērā, ka pēc atsevišķa pieprasījuma arhīvs elektroniski sagatavotu izziņu var nosūtīt gan pašam pieteicējam, gan tieši VSAA.

Piešķirto Latvijas pensiju ASV dzīvojošam pensionāram var pārskaitīt uz viņa norādīto bankas kontu Latvijā, vai arī uz bankas kontu ASV, kas ļauj veikt pārskaitījumus eiro.

Tādējādi ASV pilsonim ir tiesības pretendēt uz Latvijas valsts vecuma pensijas piešķiršanu par Latvijā uzkrāto apdrošināšanas stāžu, pat ja šī persona pieteikuma iesniegšanas brīdī nedzīvo Latvijas teritorijā.

Aktuāli