Civiltiesisko strīdu izskatīšana tiesā pēc ārkārtējās situācijas izbeigšanas

11.06.2020 Dmitrijs Šustovs, tiesvedības nodaļas vadītājs

Latvijai ir beidzies īpašs tiesiskais režīms – ārkārtējās situācijas režīms, un kopā ar to ir zaudējis spēku speciālais likums, kas regulēja valsts institūciju, tostarp tiesu, darbību ārkārtējās situācijas laikā, kas saistīta ar Covid-19 izplatīšanu.

Vienlaicīgi sākot ar šodienu stājās spēkā likums “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums”, kura mērķis ir atjaunot vispārējo tiesisko kārtību valstī pēc ārkārtējās situācijas termiņa beigām un pakāpeniski atgriezt cilvēku dzīvi valsts pārvaldes iestāžu darbu ierastajā kārtībā.

Šis likums nosaka, ka pārejas periodā turpina darboties vairāki ierobežojumi, kas vērsti infekcijas izplatības riska samazināšanai.

Jo īpaši tiesas turpina izskatīt civillietas rakstveida procesā, ja ir iespējams nodrošināt lietas dalībnieku procesuālo tiesību ievērošanu, tiesa neuzskatīja par vajadzīgu lietu izskatīt tiesas sēdē.

Tādējādi tiesas turpina darbu, un pārejas periodā likums piešķir tiesām tiesības patstāvīgi izvēlēties civillietu izskatīšanas veidu (rakstiski vai mutiski).

Aktuāli