Vai Latvijā ir iespējams veikt ārvalstu komersanta darbību bez reģistrācijas?

03.12.2020 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Kopš 1995. gada 18. februāra Latvijā ir spēkā likums “Par nodokļiem un nodevām”. Uz doto brīdi saskaņā ar šo likumu 2020. gada 5. marta redakcijā, ir noteikta nodokļu maksātāju klasifikācija un pienākums reģistrēties kā nodokļu maksātājiem.

Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta 6. daļu nerezidenta (ārvalstu komersanta) pastāvīgā pārstāvniecība Latvijā visu nodokļu likumu piemērošanai tiek uzskatīta par atsevišķu vietējo nodokļu maksātāju. Ja nerezidentam (ārvalstu komersantam) ir pastāvīga pārstāvniecība Latvijā (šī panta septītās un astotās daļas izpratnē (norādīts zemāk)), tad tā ir jāreģistrē kā nodokļu maksātājs Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā.

14.panta 7.daļa nosaka, ka nerezidentam (ārvalstu komersantam) ir pastāvīga pārstāvniecība Latvijā, ja vienlaikus tiek izpildīti visi turpmāk minētie nosacījumi:

  1. nerezidents (ārvalsts komersants) Latvijā izmanto noteiktu darbības vietu;
  2. darbības vieta tiek izmantota pastāvīgi vai ir izveidota nolūkā to izmantot pastāvīgi;
  3. darbības vieta tiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai.

14.panta 8.daļa nosaka, ka neatkarīgi no septītajā daļā minētā tiek uzskatīts, ka nerezidentam (ārvalstu komersantam) ir pastāvīga pārstāvniecība Latvijā, ja nerezidents (ārvalstu komersants) Latvijā veic vismaz vienu no šīm darbībām:

  1. izmanto būvlaukumu vai veic celtniecības, montāžas vai instalācijas darbus, vai veic ar būvlaukumu vai minētajiem darbiem saistītu uzraudzības vai konsultatīvo darbību;
  2. izmanto dabas resursu pētīšanai vai iegūšanai paredzēto aprīkojumu vai iekārtas, urbšanas platformas un speciālos kuģus vai veic ar tiem saistīto pārraudzības vai konsultatīvo darbību;
  3. laika posmā vai laika posmos, kas kopumā pārsniedz 30 dienas jebkurā sešu mēnešu periodā, sniedz pakalpojumus, to skaitā konsultatīvos, vadības un tehniskos pakalpojumus, izmantojot savus darbiniekus vai piesaistīto personālu;
  4. izmanto fiziskās, juridiskās vai citas personas darbību savas saimnie¬cis¬¬kās darbības vajadzībām, ja minētajai personai ir piešķirtas un tā regulāri (vairāk nekā vienu reizi taksācijas periodā) izmanto pilnvaras noslēgt līgumus ne¬re¬zidenta (ārvalsts komersanta) vārdā.

Ja ārvalstu komersants Latvijā pastāvīgi izmanto īrētās telpas kā biroju un nodarbina, piemēram, divus darbiniekus, pamatojoties uz darba līgumiem, tad Latvijas Valsts ieņēmumu dienests var konstatēt likuma “Par nodokļiem un nodevām” 14. panta 7. daļā un 8. daļas 3. punktā noteikto pazīmju esamību, un pieprasīt obligātu reģistrāciju kā Latvijas vietējam nodokļu maksātājam.

Lai reģistrētos kā nodokļu maksātājs, jāizvēlas nerezidenta (ārvalstu komersanta) pastāvīgās pārstāvniecības veids, kas ir vispiemērotākais Latvijā veiktajai saimnieciskajai darbībai – SIA, AS, ārvalstu komersanta pārstāvniecība, filiāle vai cita struktūra.

Nodokļu maksātāju reģistrāciju Latvijā veic Latvijas Uzņēmumu reģistrs, bet tās juridiskās personas, kurām saskaņā ar likumiem nav jāreģistrējas Uzņēmumu reģistrā, kā maksātājus reģistrē Latvijas Valsts ieņēmumu dienests.

Latvijas Uzņēmumu reģistrs likumā noteiktajā kārtībā reģistrē komersantus un to filiāles, kooperatīvās sabiedrības, individuālos uzņēmumus, zemnieku vai zvejnieku saimniecības, ārvalstu komersantu filiāles, ārvalstu komersantu pārstāvniecības, ārvalstu komersantu pārstāvjus, pārstāvniecības un organizāciju pārstāvjus, Eiropas ekonomisko interešu grupas, Eiropas komercsabiedrības, Eiropas kooperatīvās sabiedrības, politiskās partijas, biedrības un izglītība, arodbiedrības, reliģiskās organizācijas un to iestādes arī kā nodokļu maksātājus un piešķir vienu vienpadsmitciparu reģistrācijas numuru, kas vienlaicīgi ir arī nodokļu maksātāja reģistrācijas kods.

Latvijas Uzņēmumu reģistra izsniegta reģistrācijas apliecība (ja tāda ir) ir arī nodokļu maksātāja apliecība.

Ja ārvalstu komersanta darbība Latvijā nav saistīta ar ienākumu saņemšanu, tad pieņemamākā iespēja reģistrēties kā nodokļu maksātājam būs ārvalstu komersanta pārstāvniecības reģistrācija Latvijas Uzņēmumu reģistrā bez tiesībām veikt komercdarbību. Šādai struktūrai var būt bankas konts Latvijā un apmaksāt izdevumus, kas saistīti ar pārstāvniecības darbību. Pārstāvniecība nav juridiska persona, un tai nav tiesību veikt komercdarbību Latvijā.

Aktuāli