Iebraukšana Latvijā ārkārtējās situācijas apstākļos: jaunās prasības

20.12.2021 Karina Kaca, Juriste

Lai pēc iespējas novērstu jaunā Covid-19 vīrusa paveida, kas samērā nesen atklāts Dienvidāfrikas Republikā, straujo izplatību Latvijā, š.g. 7.decembrī Ministru Kabinets ir pieņēmis grozījumus Rīkojumam Nr. 720 „Par ārkārtējas situācijas izsludināšanu” (turpmāk tekstā – Rīkojums), kuri, cita starpā, paredz jaunas prasības attiecībā uz iebraukšanu Latvijā pandēmijas apstākļos. Apskatīsim dažas jaunās prasības, kuras paredz Rīkojumu pēdējā redakcija.

Ārkārtējās situācijas laikā aizliegts ieceļot Latvijā personām, kuras pēdējo 10 dienu laikā uzturējušās kādā no šādām Slimību profilakses un kontroles centra noteiktajām ļoti augsta riska valstīm – Dienvidāfrikas Republika, Lesoto, Botsvāna, Zimbabve, Mozambika, Namībija, Svatini Karaliste, Malāvija. Jāatzīmē, ka šis saraksts var tikt paplašināts. Piemēram, Igaunija to papildināja ar Ēģipti un Turciju.

Šis aizliegums neattiecas uz Latvijas Republikas pilsoņiem un ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā, kuri pēdējo 10 dienu laikā apmeklējuši kādu no augstāk minētajām valstīm, bet attiecībā uz viņiem ir noteiktas šādas prasības:

  • uzrādīt Covid-19 RNS testa rezultātu, kas veikts 72 stundas pirms ieceļošanas Latvijas teritorijā;
  • veikt Covid-19 RNS testu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc ieceļošanas Latvijas teritorijā un 8 dienā pēc ieceļošanas Latvijā;
  • pēc ieceļošanas Latvijas teritorijā nekavējoties doties uz tūrisma mītni, lai ievērotu pašizolāciju 10 dienas pēc izbraukšanas no kādas no iepriekš minētām valstīm, informējot tūrisma mītni par to, ka ir ieradusies no augsta riska valsts un ir pienākums ievērot pašizolāciju.

Gadījumā, ja cilvēks, kurš ieceļojis Latvijā no kādas no minētām valstīm un nav ievērota pašizolācija tūrisma mītnē, tad mājsaimniecību locekļiem, kuri nonākuši kontaktā ar ieceļojušo personu, ir pienākums ievērot pašizolāciju dzīvesvietā, uzturēšanās mītnē vai tūrisma mītnē 10 dienas.

Tāpat aizliegti ceļojumi un to organizēšana uz minētajām valstīm.

Jaunie grozījumi paredz, ka tagad Latvijas valstspiederīgajiem un ES pastāvīgajiem iedzīvotājiem (t.sk. arī personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts), ieceļojot starptautiskajā lidostā “Rīga”, tiek nodrošināta iespēja bez maksas veikt RNS testu lidostas teritorijā.

Rīkojuma jaunā redakcija ir paplašinājusi lidostas, Valsts robežsardzes un Valsts policijas darbinieku pilnvaras. Neatkarīgi no tā, vai cilvēkam ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, augstāk minētās iestādes ir tiesīgas pieprasīt, lai cilvēks (t.sk. pasažieris, kas ierodas Latvijā ar lidmašīnu) veic RNS testu lidostas teritorijā.

Pēc RNS testa veikšanas personai jāveic sekojošās darbības:

  • nekavējoties jādodas uz savu dzīvesvietu, uzturēšanās vietu vai tūristu mītni, lai sagaidītu testēšanas rezultātu;
  • pozitīva testa gadījumā nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāievēro stingra izolācija.

Lidostas, Valsts robežsardzes un Valsts policijas darbinieku prasība veikt RNS testu neattiecas uz:

  • bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu;
  • transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem arī tad, ja tie dodas uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežas no tās;
  • jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā;
  • gaisa kuģu pasažieriem, kuri šķērso Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, nepametot lidostas termināļus, un var uzrādīt apstiprinājumu turpmākam lidojumam, kas ir nākamo 24 stundu laikā.
Aktuāli