Mājdzīvnieku importa un eksporta organizēšana un reģistrēšana

Katrā valstī ir savas sanitārās prasības dzīvnieku importam. Eiropas Savienības dalībvalstīs šīs prasības ir vairāk vai mazāk līdzīgas, bet trešo valstu prasības var būtiski atšķirties.

Vairāku valstu kopējās pamatprasības ir čipa un Eiropas (starptautiskā) pases esamība, dzīvnieka apstrāde no ārējiem un iekšējiem parazītiem un derīgas potes no trakumsērgas. Turpmāk jau konkrētās valsts veterinārais dienests lemj vai izvirzīt kādas papildus prasības virs šīm pamatprasībām vai ierobežoties ar tām.

Ir valstis, kuras izvirza tik stingras prasības (piemēram, Austrālija vai Jaunzelande), ka mājdzīvniekus uz šīm valstīm ved tikai pārceļojoties uz pastāvīgo dzīves vietu vai ļoti ilgstošu laiku, jo visu šo prasību izpilde pieprasa laiku līdz pusgadam un ievērojamus finanšu ieguldījumus.

Mēs iesakām saviem klientiem iepazīties ar atbilstošās valsts veterinārā dienesta prasībām vismaz trīs mēnešus pirms ieplānotās izbraukšanas ar savu mīluli uz ārzemēm, lai būtu priekšstats par nepieciešamajiem pasākumiem, kuri jāveic, lai netraucēti šķērsotu valsts robežu. Citādi var gadīties dažādas nepatikšanās: dzīvnieku var neielaist valstī, dzīvnieku var piespiedu kārtā nosūtīt uz karantīnu uz termiņu līdz 20 dienām (protams, ka uz saimnieka rēķina). Tas viss var izjaukt klienta plānus, izraisīt neparedzētus izdevumus un vienkārši sabojāt garastāvokli.

Pārcelšanās ar mājdzīvnieku no Krievijas uz valsti, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts (piemēram, uz Austrāliju vai Jaunzēlandi) ir gandrīz neiespējams pasākums, jo Krievija ir iekļauta to valstu sarakstā, kur ir sastopama trakumsērga, tāpēc ievest dzīvnieku tieši no Krievijas nedrīkst. Bet ja šādu dzīvnieku vest no citas Eiropas dalībvalsts (piemēram, no Latvijas, kura ir no trakumsērgas brīva valsts), tad šāda izvešana un ieviešana ir iespējama, un prasības ir reāli izpildāmas.

Juridiskajam birojam Inlatplus ir liela praktiskā pieredze un zināšanās šajā jomā, un mēs esam gatavi sniegt mūsu klientiem pakalpojumus, kas saistīti ar mājdzīvnieku ieviešanu Latvijā un viņu turpmāko izvešanu no Latvijas teritorijas citās valstīs, tai skaitā palīdzēt visu ar šo procesu saistīto dokumentu noformēšanā.

Juridiskais birojs Inlatplus sniedz šāda veida pakalpojumus:

  • palīdzība visu nepieciešamo pavaddokumentu noformēšanā: dzīvnieku pases, laboratorijas analīzes, izziņas no veterinārārstiem, veselības sertifikāti;
  • palīdzība dzīvnieku transportēšanas organizēšanā;
  • klienta interešu pārstāvēšana veterinārās klīnikās;
  • klienta interešu pārstāvēšana Latvijas Pārtīkas un veterinārajā dienestā, Muitas pārvaldē un citās iestādēs;
  • klienta interešu pārstāvēšana pieņēmējvalsts veterinārās, muitas dienestos, karantīnā;
  • attiecīgo nodevu un citu obligāto maksājumu samaksas organizēšanā;
  • dzīvnieka termiņuzturēšanas Latvijā un to kopšanas organizēšanā laika posmā, kad nepieciešams veikt noteiktās veterinārās apstrādes un procedūras;
  • visa dzīvnieka ieviešanas un izvešanas procesa pavadīšana;
  • klienta konsultācijas.
Uzdodiet jautājumu juristam
Aktuāli