Jurista padomi

Man ir uzturēšanās atļauja Latvijā, pamatojoties uz nodarbinātību pie noteikta darba devēja. Vai es varu saņemt bezdarbnieka statusu pēc atlaišanas un saņemt bezdarbnieka pabalstu?

14.09.2021 Maja Geraskina, nodokļu konsultants

Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu “Par bezdarbnieku un darba meklētāju atbalstu” 2. panta otro daļu ir noteikts personu saraksts, kurām ir tiesības uz valsts atbalstu.

Šo personu vidū ir personas, kuras ir tiesīgas strādāt pie jebkura darba devēja Latvijā un kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem par darba atļaujām ārzemniekiem ir saņēmuši termiņuzturēšanās atļauju (10.punkts).

Citiem vārdiem sakot, viņiem ir tiesības saņemt bezdarba statusu un bezdarbnieka pabalstus, ievērojot divus nosacījumus:

  • ja sociālās apdrošināšanas (darba) stāžs ir vismaz viens gads un ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.
  • ja persona nav pārcēlusies uz pastāvīgu dzīvesvietu ārpus Eiropas Savienības.

Attiecīgi, bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu var iegūt, ja termiņuzturēšanās atļauja tiek izsniegta ar tiesībām strādāt pie jebkura darba devēja un pēc atlaišanas darbinieks joprojām paliek dzīvot Latvijā, pamatojoties uz derīgu uzturēšanās atļauju.

Aktuāli