Jurista padomi

Es atgriežos Latvijā. Kādas prasības man jāievēro saistībā ar ieviesto ārkārtas situācijas režīmu?

16.04.2020 Jekaterina Nediļko, jurists

Pamatojoties uz 2020.gada 12.martā izdoto Ministru kabineta rīkojumu Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, turpmāk – Rīkojums, personām, kuras ieradušās no ārvalstīm:

  • 14 dienas jānodrošina pašizolācija dzīvesvietā. Šajā laikā jāuzturas dzīvesvietā un nedrīkst doties uz darbu, sabiedriskām, publiskām un citām vietām, kur uzturas liels skaits cilvēku;
  • 14 dienas jānovēro savs veselības stāvoklis un divas reizes dienā (no rīta un vakarā) jāmēra ķermeņa temperatūra;
  • nekavējoties jāzvana pa tālruni 113 vai 8303, ja parādās kādas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra (drudzis), elpas trūkums);
  • nepakļaut citas personas inficēšanās riskam, samazinot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs u. c.), kā arī neizmantot sabiedrisko transportu.

Pirmās nepieciešamības preču vai pārtikas iegādei jāizmanto kāda no šādām iespējām:

  • piegāde mājās, izvairoties no kontakta ar piegādātāju;
  • pārtikas vai preču piegāde, ko nodrošina tuvinieki, atstājot iepirkumus pie durvīm;
  • ja nav citu risinājumu, uzliekot sejas masku un ievērojot divu metru distanci starp veikala apmeklētājiem un darbiniekiem, veikalu apmeklēt laikā, kad veikalā ir vismazāk cilvēku, kā arī stingri ievērot higiēnu (piemēram, mazgājot rokas, klepojot).

Turklāt pirms atgriešanās Latvijā persona rakstiski apliecina, ka, ierodoties Latvijā, ievēros īpašus piesardzības pasākumus atbilstoši Rīkojuma noteikumiem, tai skaitā nodrošinās pašizolāciju.

Minētajā apliecinājumā persona norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, kontakttālruni saziņai un faktiskās dzīvesvietas adresi, kurā persona ir sasniedzama.

Ja faktiskās dzīvesvietas adrese atšķiras no pašizolācijas vietas adreses, personai ir pienākums nekavējoties par to paziņot Valsts policijai.

Iepriekš minētās personas, norādot savu vārdu, uzvārdu, personas kodu un kontakttālruni, rakstiski apliecina, ka, uzturoties Latvijā, ārpus darba laika nodrošinās pašizolāciju, novēros savu veselības stāvokli (divas reizes dienā – no rīta un vakarā – mērot ķermeņa temperatūru) un ievēros Rīkojumā minētās prasības.

Bez tam Latvijas valstspiederīgie, kuri pēc darba pienākumu veikšanas Lietuvas un Igaunijas teritorijā atgriežas Latvijā apliecinājumu sniedz reizi septiņās dienās, kā arī, šķērsojot valsts robežu, uzrāda minēto apliecinājumu pēc kompetento iestāžu pieprasījuma. Attiecīgais pārvadātājs ir atbildīgs par aizpildīta personas apliecinājuma nodošanu Valsts robežsardzei.

Par Rīkojuma noteikumu neievērošanu, proti, par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42.pantu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 10,00 līdz 2,000 eiro, juridiskajām personām — no 140,00 līdz 5,000 eiro.

Aktuāli