Jurista padomi

Vai ārzemnieks pašlaik var iebraukt Latvijā, pamatojoties uz Šengenas vīzu, lai saņemtu medicīniskos pakalpojumus?

23.04.2021 Aleksandrs Koposovs, valdes loceklis

Saskaņā ar 2020. gada 9. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 36.punktu, no 2020. gada 10. jūnija ir aizliegta personu un transportlīdzekļu kustība caur Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām no/uz centra tīmekļvietnē publicētajām valstīm, kurās ir reģistrēta tāda Covid-19 infekcijas izplatība, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu, izņemot kravu pārvadājumus.

Iepriekš minētais aizliegums neattiecas uz ārzemniekiem, kuru ierašanos Latvijā ārstēšanas (diagnostikas un terapijas) pakalpojuma saņemšanai veselības tūrisma ietvaros ir saskaņojusi Veselības inspekcija (37.11.punkts).

Tādējādi var ieceļot ar Šengenas vīzu, taču papildus galvenajiem dokumentiem ir nepieciešami dokumenti, kas apstiprina plānoto medicīnisko pakalpojumu sniegšanu, un Veselības inspekcijas apstiprinājums.

Šobrīd saskaņā ar no Valsts robežsardzes saņemtajiem datiem, pamatojoties uz iepriekš minēto noteikumu 37. punktu (izņēmumu saraksts), ārzemniekiem ir atļauts iebraukt Latvijā vai nu ar derīgu uzturēšanās atļauju, vai arī ar Šengenas “D” kategorijas vīzu. Taču ir jāsaprot, ka situācija var mainīties jebkurā laikā, un pirms ceļojuma ieteicams šo informāciju vēlreiz pārbaudīt tieši Valsts robežsardzē.

Aktuāli