Jurista padomi

Vai ir noteikts kāds termiņš dokumentu iesniegšanai nekustamā īpašuma tiesību reģistrācijai pēc pirkuma vai dāvinājuma līguma parakstīšanas?

24.08.2023 Irina Štromberga, Juriste

Nekustamā īpašuma tiesību reģistrācijas procedūru nosaka Latvijas Republikas Likums – “Zemesgrāmatu likums” un izpildvaras tiesību akti (Ministru kabineta noteikumi). Ne likumā, ne noteikumos nav ierobežojumu attiecībā uz dokumentu iesniegšanas termiņu īpašuma tiesību reģistrācijai. Dokumentus īpašuma tiesību reģistrācijai varat iesniegt zemesgrāmatā jebkurā laikā.

Taču jāņem vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.1250 16.1.punktu “Valsts nodevu par īpašuma un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” nosaka, piemērojot koeficientu 1,5, ja no dienas, kad parakstīts dokuments, kas apliecina nostiprināmās tiesības, pagājuši vairāk nekā seši mēneši.

Citiem vārdiem sakot, iesniedzot dokumentus zemesgrāmatā vairāk nekā 6 mēnešus pēc īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu apliecinošā dokumenta parakstīšanas, valsts nodevas apmērs tiks palielināts 1,5 reizes.

Aktuāli